Jan Assmann

JAN ASSMANN je rođen 1938. godine u Langelsheimu. Studirao je egiptologiju, klasičnu arheologiju i grecistiku u Munchenu, Heidelbergu, Parizu i Gottingenu. Od 1976. do 2003. je bio redoviti profesor za egiptologiju u Heidelbergu; gostujući profesor u Parizu (College de France, Ecole Pratique de Hautes Etudes, EHESS), Jeruzalemu (Hebrevv Unive-risty, Dormition Abbey) i u Sjedinjenim Američkim Državama (Yale, Houston).
Od 1967. godine sudjeluje u epigrafsko-arheološkom terenskom radu u zapadnoj Tebi (grobovi činovnika iz vremena dinastije Ramesida i Saiskog razdoblja). Objavio brojne knjige i članke o egipatskoj religiji, povijesti, književnosti i umjetnosti kao i o općoj teoriji kulture (Kulturno pamćenje) i znanosti o religiji (Monoteizam i kozmoteizam). Za svoj je rad odlikovan brojnim priznanjima kao što su Max Planck Forschungspreis (1996) i Deutscher Historikerpreis (1998). Zajedno sa suprugom Aleidom Assmann osnovao je 1978. kružok koji se bavi "arheologijom književne komunikacije" i priredio tri zbirke eseja: Pismo i pamćenje, Kanon i cenzura i Mudrost. Član je brojnih znanstvenih institucija, a suizdavač je i sabranih djela Thomasa Manna.

 

Knjige

Autor: Jan Assmann

  • Noviteti
Mojsije Egipćanin - Dešifriranje traga u pamćenju

Mojsije Egipćanin - Dešifriranje traga u pamćenju

Jan Assmann

U ovoj briljantnoj studiji, Mojsije Egipćanin, svjetski poznati egiptolog Jan Assmann pruža nekoliko izazovnih novih nalaza iz rane povijesti monoteizma, te novo čitanje mjesta koje Egipat ima u modernoj zapadnoj kulturi, stavljajući oboje u širi kontekst teorije kulturalne...

više...

Nakladnik: Antibarbarus

Biblioteka: Poligraf

Godina izdanja: 2010.

Cijena: 139,00 kn

Stavi u košaricu Dodaj na listu želja