Porfirije

Porfirije Tirski je bio feničanski, novoplatonski filozof pozne antike i Plotinov učenik.

Porfirije je rođen oko 233. godine u gradu Tiru (današnji Liban). Izučavao je filozofiju u Atini, a bio je dobro upoznat i s kršćanstvom. Moguće da je kršćanstvo proučavao u Cezareji, gradu nedaleko njegovog rodnog Tira, gdje je Origen vodio školu nakon izgnanstva iz Aleksandrije.

Otprilike u 30. godini života je došao u Rim i priključio se Plotinovoj filozofskoj školi, koju je pohađao narednih pet godina. 268. godine je otišao na Siciliju, kako bi se oporavio od napadaja suicidalne depresije, poslušavši Plotinov savjet. Gdje je proveo drugu polovinu života, ostaje nepoznato, a nagađa se da je nastavio voditi neoplatonsku školu u Rimu, nakon Plotinove smrti.

Zbirku Plotinovih radova, koju je naslovio Eneade, sistematizovao je i uredio potkraj života, 301. godine, pridodavši kao uvod Plotinovu biografiju.

Knjige

Autor: Porfirije

  • Noviteti
O Plotinovu životu i poretku njegovih spisa

O Plotinovu životu i poretku njegovih spisa

Porfirije

Biblioteka Phos zamišljena je, barem u svojim početcima i prvim zaletima, kao niz koji bi u sebi možda mogao posredovati koliko jasnoću filozofijskoga uvida toliko i svu problematičnost tog uvida s obzirom na ono što se i bez tog uvida pokazuje na samome sebi. Nadamo se da...

više...

Nakladnik: Naklada Breza

Biblioteka: Phos

Godina izdanja: 2004.

Cijena: 70,00 kn

Stavi u košaricu Dodaj na listu želja