Biskup Mijo Škvorc: teolog, filozof, govornik, književnik

Zbornik radova sa simpozija u povodu 90. obljetnice rođenja i 20. obljetnice smrti održanoga u Križevcima 3. listopada 2009.

Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić", s posebnim zalaganjem predsjednice Udruge mr. sc. Tanje Baran i župnika župe sv. Ane u Križevcima vlč. Krešimira Žinića, u suradnji s Povijesnim društvom Križevci i Filozofskim fakultetom Družbe Isusove te Društvom za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije "Tkalčić", organizirali su 2. i 3. listopada 2009. dvodnevni program obilježavanja 90. obljetnice rođenja i 20. godišnjice smrti biskupa Mije Škvorca.

Na skupu je pokazano da biskup Mijo Škvorc kao svestrani intelektualac, erudit, svećenik, redovnik, biskup, propovjednik, filozof, pjesnik zaslužuje i daljnju prouku, za što su nužni sređivanje arhiva i ujedinjavanje građe pohranjene u arhivu Hrvatske pokrajine Družbe Isusove u Zagrebu i u nadbiskupijskom arhivu Zagrebačke nadbiskupije. To će pokazati i referati sakupljeni u ovome zborniku. Organizator je, uz Zbornik, planirao objaviti i CD sa značajnijim propovjedima biskupa Škvorca. No, zbog tehničkih razloga morali smo od toga (barem za sada) odustati.

prof. dr. sc. Ivan Koprek iz Predgovora
 

Vaši komentari

Prijavite se kako bi komentirali!