Božji sjaj u našem vremenu

Razmatranja o crkvenoj godini

Benedikt XVI. - Joseph Ratzinger

Nova knjiga Josepha Ratzingera, sadašnjega pape Benedikta XVI. objedinjuje dvije njegove knjige: »Tražiti što je gore« iz 1985. godine, koja je sadržavala razmatranja iz vremena njegova münchenskoga nadbiskupovanja i »Slike nade« iz 1997. (KS, Zagreb, 1998.) koja sadrži tekstova iz vremena kada je bio prefekt Kongregacije za nauk vjere.
Tekstovi su pisani za širok sloj čitatelja i slušatelja kao propovijedi, prilozi za novine ili radio. Prilozi iz tih dviju knjiga u ovoj objedinjenoj, razvrstani su prema njihovom stvarnom mjestu u crkvenoj godini, dopunjeni sadržajno prikladnom homilijom.
Sam autor o svojim tekstovima kaže kako sve što je u njima rečeno »ostaje fragment velikih tema o kojima je riječ« te da se nada kako »upravo nedovršenost i fragmentarnost tih malih tekstova može potaknuti na vlastito razmišljanje i djelovanje«.
Ovi tekstovi svojom biblijskom, posebice evanđeoskom tematikom, nimalo nisu izgubili na aktualnost. Štoviše, izvrsno su štivo za duhovni hod s liturgijskom godinom.

Vaši komentari

Prijavite se kako bi komentirali!