Glazba i bogoslužje

Uvod u crkvenu glazbu

Šime Marović

Ova knjiga želi pomoći svima onima koji se brinu o bogoslužnoj glazbi.
Od kršćanskih početaka, glazba je u bogoslužju imala važno mjesto. Kršćani pjesmom u bogoštovnomu činu očituju i potvrđuju ono što oni, kao zajednica, osjećaju i vjeruju. Pjesma sjedinjuje, zbližuje i pomaže kršćanima slaviti najdublje vjerske tajne koje su im predali apostoli. Zato je kršćansko bogoštovlje svetkovina, radosno zajedničko slavlje, a Krist je «zaglavni kamen» (Mt21,42).
Pjevanje u bogoslužju nije nametnuto nego ono proizlazi iz naravi glazbe i bogoslužja. Glazba više izražava osjećaje nego riječi i dublje proniče u čovjekovu dušu. Pjevanje osnažuje riječi pa one postaju djelotvornije.
Drugi vatikanski sabor, u uredbi o svetomu bogoslužju, Sacrosanctum conciliumu (VI. 112.), ističe daje pjevanje «dio svečanoga bogoslužja«. Stoga crkvenomu pjevanju treba posvetiti mnogo više pozornosti nego što se to dosada činilo.
U posljednjim je dvama desetljećima, u Hrvatskoj, poboljšana kakvoća bogoslužnoga pjevanja. Crkveni pjevački zborovi postaju predvoditelji bogoslužnoga pjevanja. U crkvenim se pjevačima produbljuje svijest da bogoslužje nije mjesto koncertne glazbe nego susretište zajednice sa živim Kristom. Cilj crkvenoga pjevačkoga zbora je otkriti pravi smisao bogoslužnoga pjevanja. Bogoslužni crkveni pjevački zborovi trebaju stalno usavršavati svoje pjevanje i svoju duhovnost.
Treba otkloniti mnoge poteškoće da bi se bogoslužno pjevanje očitovalo u pravomu svjetlu. Pjesme koje se pjevaju u bogoslužju treba još više uskladiti s bogoslužnim propisima. Za svaki se bogoslužni čin treba temeljito pripremiti. Osobitu pozornost treba posvetiti pripremi bogoslužnoga pjevanja, kada ga prenose priopćivala (Radio, TV). Dobra glazba naročito pomaže u bogoslužju, u kojemu okupljena zajednica vjernika slavi svoga<

  • Nakladnik: Crkva u svijetu
  • Biblioteka: Radovi
  • Godina izdanja: 2009.
  • ISBN: 978-953-256-032-9
  • Uvez: Tvrdi
  • Broj stranica: 287
  • Jezik: Hrvatski
  • Dimenzije: 24,5 x 17,5 cm

Vaši komentari

Prijavite se kako bi komentirali!