Konoba

Miki Bratanić

NAPOMENA: Izdanje je rasprodano!

Knjiga Konoba Mikija Bratanića isprepletena je tekstovima o značenju konobe čovjeku-težaku, njihovom svakodnevnom suživotu kroz stoljeća, praćene fotografijama njegove obiteljske konobe u Vrbanju na otoku Hvaru, jedne od rijetkih koje su uspjele sačuvati svoj izvorni oblik i funkciju.

U knjizi se nalaze i tekstovi Jakše Fiamenga, Joška Božanića, te maestra Ljube Stipišića Delmate, posvećeni konobi kao fenomenu izuzetno važnom u mediteranskom svijetu.

Posebno je napravljen i riječnik starih riječi koje se provlače kroz tekstove, a dio su nekadašnjeg poljoprivredničko podrumarskog života, te ih današnje generacije gotovo ne poznaju.

Pjesnička komponenta Konobe je u tome što je pisana izvornom čakavicom mjesta Vrbanj na otoku Hvaru, idiomom u kojem je ovaj pjesnik objavio već nekoliko zbirki poezije.

 U ovoj knjizi posvećenoj konobi, Bratanić se potvrđuje kao jedan od ponajboljih dijalektalnih pjesnika mlađeg naraštaja, koji piše na svojem starinskom jeziku izbjegavajući zamke lažne patetike i bespotrebnog naricanja. Haiku pjesme, posvećene su obradi vinove loze, od prvih odlazaka u vinograd do prerade grožđa i konobe, te dočaravaju način života i govora kojim se živjelo stoljećima, a koji isčezava pred našim očima. Pjesme prate dokumentarne fotografije splitskog Etnografskog muzeja, iz početka 20. stoljeća snimljene na otocima, a koje prikazuju težake u izvornom starinskom ambijentu sa alatima i pomagalima koje danas pripadaju etnografskim zbirkama.

Autorovu pjesmu "U konobi moga dida", maestro Stipišić je uglazbio i ugodio klapskom pjevanju, te su njezine note i tekst u rukopisu priloženi na kraju knjige.

Konoba je prva objavljena knjiga posvećena konobi.

  • Nakladnik: Književni krug Split
  • Godina izdanja: 2010.
  • ISBN: 978-953-163-343-7
  • Uvez: Tvrdi
  • Broj stranica: 145
  • Jezik: Hrvatski
  • Dimenzije: 17,5 x 17,5 cm

Vaši komentari

Prijavite se kako bi komentirali!