Korupcija

Religijska - etička - praktična promišljanja

Ivan KoprekNeda Rogošić

Druga knjiga iz niza MUNUS, koji prati temeljnu zamisao znanstvenoga projekta "Poslovna etika i religijska kutura", nosi jednostavni naslov "Korupcija". U toj su knjizi prikupljeni rezultati rada na projektu koji je prijavio Filozofski fakultet Družbe Isusove, a prihvatilo ga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.

Knjiga sadržava dva dijela. U prvom dijelu promatramo fenomen korupcije, i to s nekoliko religijsko-etičkih motrišta. Drugi je dio zapravo objava i komentar rezultata istraživanja koje smo u sklopu gore spomenutoga projekta proveli, a koje smo naslovili "Poslovna etika u Republici Hrvatskoj".

Danas brojne studije upozoravaju na posljedice korupcije koje su upravo zastrašujuće. No, one jamačno nisu samo gospodarstvene naravi. Korupcija, kako govore religije, potkopava i razara mnoge vrijednosti. Potiče nepravdu, nejednakost, hrani laž, nasilje, kriminal, različite vrste neuračunljivosti, štiti raznovrsne manipulacije, egoističnu koristoljubivost, neodgovornu uporabu moći... Ona je etički i religiozni problem.

Prof. dr. sc. Ivan Koprek
(Iz Uvoda)

 

Vaši komentari

Prijavite se kako bi komentirali!