Školjkini biseri: aforizmi

Stanko Radić

Mnoge općeljudske vrijednosti i istine odavno postoje i traju u poslovicama svih naroda. Mudre izreke pisali su vojskovođe i osuđenici, znanstvenici i umjetnici zrcaleći sliku svoga društva i vremena.
Zavidan je broj aforizama u ovoj zbirci Stanka Radića. Njegova dosadašnja spisateljska djelatnost nikada nije kazivala samo deklarativno iskustvo duhovnika koji, po prirodi svoga poziva, desetljećima predano svjedoči životu svojih vjernika u zajednici. Upravo je ta ljudska ozradošćenost zaštitni znak i sukus ove knjige.
Autorova intelektualna radoznalost i otvorenost (i za tvorbu novih riječi!) vidljiva je u ironijskom odmaku komentara na život suvremenog čovjeka, njegovih tjeskoba i nespremnosti za komunikaciju.
Kroz ovu najkraću epsku formu, Stanko gotovo fotografski reproducira probleme našega vremena i odnosa.
Među njegovim aforizmima neke ćemo prepoznati kao staro znanje, drugi će nas pak iznenaditi svojim inačicama (što im nimalo ne umanjuje svevremenost), potvrđujući staru istinu kako se čitava književnost ionako odavno nalazi u temeljima starih civilizacija. Nisu li Shakespearovi ljubavnici iz Verone tek sljednici Ovidijevih Pirama i Tizbe, a Goetheov Faust ponovljena biblijska priča o Jobu, koju će i Wilde obraditi u
svome romanu?
U svijetu najnovijih medija, pisana riječ koja njedri mudrost kao životno iskustvo mora nas podsjetiti na vlastite nedoumice i kušnje, može nas utješiti ili tek oraspoložiti, ali je uvijek - izazov.
Iskreno vjerujući u to, ovu knjigu od srca preporučujem čitatelju.

Katja Korljan, prof.

Vaši komentari

Prijavite se kako bi komentirali!