Thanatos - anđeo heroja

Neobične i naprasne smrti poznatih osoba

Mate Kuvačić - Ižepa

Knjiga Mate Kuvačića Thanatos - anđeo heroja zacijelo će privući višestruku pozornost čitatelja. Tomu su bar tri razloga.
Prvi. Smrt tematski privlači svojom nedokučivošću i neizbježnošću, pa stoga nitko pred njom nije lišen zebnje. Još poodavno slikovito je rekao francuski vojvoda Francois La Rochefoucauld u svojim čuvenim izrekama (Maximes, 1665.): Ni u Sunce ni u smrt ne može se netremice gledati! Zaista, smrt je oduvijek bila i ostat će neželjeni događaj o kojemu nemamo nikakva osobnog iskustva i njome će uvijek biti okupirane sve vrste ljudskog horizonta od religije do znanosti i umjetnosti. Dakle, tema je zanimljiva.
Drugi. Prikazom 187 individualnih storija čuvenih mitoloških i zbiljskih likova, svrstanih u niz zasebnih povijesnih i društvenih cjelina, autor nudi čitatelju da se na posredan, relativno lagan romansijerski način upozna s povijesnim zbivanjima i njihovim akterima, o kojima je većina ljudi tek nešto načula. Ovo je sjajan posredni način da se u tematski osebujnom i dobrano skraćenom načinu osvijetli nemali dio svjetske povijesti. Autorove brojne fusnote o događanjima i akterima dobrodošle su svakom čitatelju.
Treći. Autor explicite veli: Ova knjiga nema pretenzija objašnjavati što smrt jest, iako se njome bavi, nego samo registrira neprirodne, naprasne, smrti velikih i poznatih, kako bi se govoreći o Thanatosu kazalo i nešto drugo. Autor je ovdje samozatajan, preskroman, jer nema dvojbe da je on putem romansiranog prikaza mitološkog i povijesnog događanja istodobno implicite vrlo uspješno promovirao dvije teze: jednu o nasilju kao permanentnom obilježju ljudske povijesti i drugu da je nasilje zasebno prisutno u obzoru moći i vlasti, posebice pak političke moći i vlasti. To je ona ključna nit kojom je autor u znatnoj mjeri oivičio petnaestak zasebnih cjelina Thanatosovih akcija.
 

  • Nakladnik: Naklada Bošković
  • Godina izdanja: 2002.
  • Jezik: Hrvatski
  • Broj stranica: 539
  • Uvez: Tvrdi
  • ISBN: 953-98940-2-6
  • Dimenzije: 24,0 x 18,0 cm