Kyrie

Anđelko Igrec

Najnoviji kompaktni disk hrvatske moderne klasične duhovne glazbe priznatog hrvatskog glazbenika Anđelka Igreca objavljen u zajedničkoj nakladi Glasa Koncila i varaždinske udruge "Aulos".
Na CD-u, ukupnog trajanja šezdesetak minuta, nalaze se četiri kompleksne kompozicije: "Kyrie litanije", "Kraljevski pslami", "Adoro te" i "Bečka misa" s 13 glazbenih brojeva. Tri Igrecova djela nastala su još za vrijeme njegova studija glazbe u Beču, a četvrto je skladao nakon povratka u domovinu (Adoro te). Igrecov eterični zvuk i dematerijalizirani glazbeni izričaj produhovljenom himničkom razigranošću i iskrenom radošću uvodi slušatelja u mistična prostranstva govora o Bogu i vjerničkog iskustva govora Bogu.
"Kyrie litanije" je kompozicija za mješoviti zbor, sopran solo, udaraljke i orgulje, a izvode je Collegium pro musica sacra i sopranistica Dorotea Ilčić uz orguljsku pratnju Domagoja Jugovića. Tonski snimatelj Mladen Škalec snimio je izvedbu godine 2002. u crkvi sv. Nikole Tavelića u Kustošiji u Zagrebu.
"Kraljevske psalme" za tri solo pjevača i jedanaest instrumenata izvode sopranistica Željka Martić, mezosopranistica Maida Karišik i bariton Armando Puklavec te pratnja: Petra Hunjet na flauti, Marijo Fabijanić na klarinetu, Milko Jovetić na fagotu, Krešimir Fabijanić na trublji, Anto Bilić na rogu, Božo Rebić i Goran Štrbec na udaraljkama, Birgit Kaar na harfi, Ela Ernoić na violini, Jurica Štelma na kontrabasu te Anđelko Igrec na orguljama. Djelo je snimljeno godine 1998. u studiju ATEA i na orguljama Varaždinske katedrale.
Skladbu "Adoro te" (Klanjam ti se smjerno) za ženski oktet izvode: Tamara Felbinger-Franetović, Helena Lucić, Karmela Jokić, Marija Mihalj, Monika Cerovčec, s. Cecilija Horvat, Monika Jakobović, Vedrana Tonković Zokić i Lucija Katalenić, a snimljena je 20

  • Godina izdanja: 2009.
  • Skladatelj: Anđelko Igrec
  • Broj diskova: 1
  • Izvodi: Anđelko Igrec
  • Barcode: 1119532410054

Vaši komentari

Prijavite se kako bi komentirali!