Nebojša Gunjević gost "Večeri u knjižari" u Zadru

Objavljeno: 06/11/2017

Najave, Događanja

Nebojša Gunjević, publicist i novinar, gostuje na susretu "Večer u knjižari" u knjižari Verbum u Zadru u srijedu 8. studenog s početkom u 20,30 sati. Gunjević je profesor hrvatskog jezika, tajnik Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru. Na susretu će predstaviti svoje bogato i raznoliko društveno djelovanje te iznijeti niz duhovnih poticaja ohrabrujućih za život čovjeka.
Gunjević je rođen 1963. u Zadru gdje je završio gimnaziju i Filozofski fakultet. Autor je šest knjiga, među kojima osobito mjesto zauzima "Silna srca – Priče o Svetima" (prvo izdanje 2014. g. i drugo prošireno izdanje 2015. g.) u kojoj je temeljem brojnih izvora na jedinstveni način predstavio životopise 73 sveca u Katoličkoj Crkvi. Knjiga je nastala kao rezultat tekstova koje je Gunjević 2013. g. tjedno pisao u dnevniku Zadarski list u rubrici "Sveci u Godini vjere". Predgovor u knjizi napisao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Ove godine u listopadu iz tiska je izašla knjiga "U Zadar putovi vode – Iz života srednjovjekovnoga grada" Romana Meštrovića, koju je Gunjević uredio, grafički pripremio, recenzirao i lektorirao, kao što je to učinio i u monografiji "Foto Vjeko" autora Drage Marića i Vjekoslava Suraća (2017.).
Autor je monografije "Nebeski koš" s originalnim pristupom fenomenu zadarske košarke (2015.), knjige "Jednostavno kraljica" u kojoj je u sto fotografija opisao povijest zadarske košarke (2016.) i publikacije "Lopta u letu" (2011.) za koju je recenzent Drago Marić rekao da je "vrhunsko ostvarenje na području sportske knjige pa i šire. Ona nije samo knjiga o povijesti odbojke u Zadru i gravitirajućem području od prvih tragova 1929. g. do danas, nego je uz to riznica kvalitetnih podataka o ostalim sportovima u gradu Zadru i, što je od osobitog značenja, ona je zapravo slika povijesnih, političkih, kulturnih i socijalnih prilika Zadra utkanih u priču o jednom sportu kroz njegovu tradiciju“. Gunjevićev prvijenac je zbirka pjesama "U miru slova" (1990.). Autor je i sonetnog vijenca "Put ljubavi" u kojem je opisan Križni put Isusa Krista.
Nebojša Gunjević aktivno sudjeluje u životu Crkve u Zadarskoj nadbiskupiji. Bio je župni vjeroučitelj, urednik župnog lista Gospa Maslinska na Belafuži te tajnik i rektor u Malom tečaju kršćanstva Kursiljo. Oženjen je i otac troje djece. Bio je sudionik Domovinskog rata. Kao novinar pisao je za Slobodnu Dalmaciju, Zadarski list, Glas Koncila, Vjesnik Zadarske nadbiskupije i druge tiskovine. Aktivan je u sportskom životu Zadra. Godine 2012. bio je predsjednik Odbojkaškog saveza Zadarske županije.
 

Nebojša Gunjević gost "Večeri u knjižari" u Zadru