Predstavljeno iznimno djelo "Katolička Crkva i obraćenje" Gilberta Keitha Chestertona

Objavljeno: 10/05/2018

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 10. svibnja predstavljena je knjiga Katolička Crkva i obraćenje, a predstavili su je dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Nakladna kuća Verbum upravo je objavila novu knjigu Katolička Crkva i obraćenje izvrsnog engleskog književnika i jednog od najomiljenijih, najsjajnijih i najduhovitijih branitelja kršćanstva Gilberta Keitha Chestertona. Rođen 1874. godine Chesterton se na anglikansko kršćanstvo obratio 1901. godine, što je opisano u njegovu remek-djelu Pravovjerje. Bio je to početak njegova poduljega puta ka katoličkoj vjeri koji je konačno 1922., u dobi od 48 godina, rezultirao Chestertonovim ulaskom u okrilje Katoličke Crkve. Pet godina potom Chesterton je napisao svojevrsni nastavak Pravovjerja, a riječ je upravo o djelu Katolička Crkva i obraćenje u kojemu ponovno sjaji njegova briljantnost kao pisca i mislioca dok objašnjava svoje shvaćanje katolicizma i Katoličke Crkve.

U ovoj knjizi Chesterton – nazvan i „apostol zdravoga razuma“ – iskreno svjedoči kako ga je konačno osvojilo katoličko pozivanje na razum i istinu te kako je uvidio da nas katoličanstvo oslobađa od mnogih gluposti i predrasuda koje na ovaj ili onaj način zarobljavaju većinu današnjih ljudi. Chesterton u knjizi podrobno objašnjava kako se katolička vjera ne mijenja s obzirom na ljudsko raspoloženje i na trenutačnu modu, nego nas postojano uči kako ispravno razmišljati i prihvaćati istinu. Katoličanstvo ne skučuje naša obzorja, već nam omogućava uvijek nov i svjež pogled na stvarnost, dajući nam istodobno istinsko samopouzdanje i slobodu mišljenja.

Ovo iznimno djelo zasigurno će katolicima pobuditi ponos što su dijelom Katoličke Crkve, a ljepota Chestertonove misli će svakoga čitatelja potaknuti na preispitivanje vlastite vjere ili nevjere. Svaka osoba koja se želi služiti vlastitim razumom i teži istinskoj slobodi trebala bi pročitati ovo novoobjavljeno Chestertonovo remek djelo, koje je sada dostupno i na hrvatskomu jeziku.

Knjiga Katolička Crkva i obraćenje je dostupna u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.

Predstavljeno iznimno djelo "Katolička Crkva i obraćenje" Gilberta Keitha Chestertona