Rođena 1933. godine u liječničkoj obitelji, Snježana Grković - Janović odrastala je u Zagrebu i Splitu.
Učiteljsku školu završila je u Sarajevu 1951. godine. Nakon učiteljske prakse u bosanskom selu i u Dječjoj bolnici za mikotična oboljenja gdje je djelovala redovna osnovna škola, započela je studij književnosti i diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1958. g. Stekla je i diplomu Više škole za socijalne radnike u Beogradu 1960. godine.
Zahvaljujući međunarodnoj stipendiji (Cleveland International Program), usavršila se u primjeni grupnoga socijalnog rada s djecom i mladima.
U Splitu živi od 1970. godine. Nagradu Općine Split dobila je za osnivanje i razvoj savjetovališta za roditelje i dječjih radionica pri osnovnim školama.
Dječji roman Striborovim stazama njeno je prvo cjelovito objavljeno djelo (Laus, Split, 1997.). Zajedno s likovnim umjetnicama Dijanom Nazor i Koraljkom Polaček napisala je priču Tin u zemlji Kilikiki (Hrvatski institut za preporod kulture "Filip i Jakov", Samobor, 2001., drugo izdanje 2003.). Njezin roman Ukradeno proljeće (Školska knjiga, Zagreb, 2002.) osvojio je drugu nagradu Ivana Brlić - Mažuranić za 2001. godinu. Roman za djecu Velebitske vilin-staze objavila je Naklada Bošković (Split, 2002.), a isti je nakladnik 2003. objavio biografsko i kulturno-povijesno djelo Sestra Lujza, memoarske zapise Čarobni brežuljak, te roman za djecu Čuvar drveta (2004.).
Autoričini komentari Osam mudrosti Ivane Brlić - Mažuranić i Rječnik manje poznatih riječi objavljeni su 2004. godine u sklopu Priča iz davnine I. B. Mažuranić u nakladi Golden Marketinga (Zagreb) prema izdanju iz 1926. godine.
Dugin grad, memoarsku prozu o životu i ljudima Sarajeva (s dvije pridružene duže pripovijetke), objavila je Naklada Bošković, Split, 2006. godine.


 

Snježana Grković-Janović

2 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

2 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom