Rasprodano

Cijena:

139,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Naklada Ljevak

ISBN: 978-953-303-069-2

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 247

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 217 x 142

Autori: Horvat,Jasna

Šifra: 3595

AZ

Spisateljica Jasna Horvat u svojem novom romanu Az nastojala je osvijetliti život i likove apostola staroslavenske jezične liturgije i pismenosti - sv. Ćirila (Konslantina Solunjanina) i sv. Metoda, kao i proces oblikovanja glagoljskog pisma.

Fabulativno najizazovnija i najzanimljivija jc priča pripovijedana iz usta lika carice Teodore, koja je nakon 856. zbačena s prijestolja i zatočena s kćerima u manastiru Gastriju. U toj priči se kroz subjektivno proživljena, emotivna sjećanja iznosi strahovita sudbina jedne fascinantne, obrazovane, dominantne i inteligentne žene - carice Teodore, ali se u strasti nerijetko i oprečnih osjećaja prelama i uloga sv. Ćirila u njezinu usponu, obratu i nesretnom udesu. U priči dolazi do izražaja autoričino uživljavanje i oživljavanje Teodorine situacije, ali usporedo uočavamo jedan neuvijeni prikaz surovosti života na dvoru, te naličje beskompromisne borbe za vlast u amoralnosti i sutonu bizantskog carstva.

Roman će zbog svoje višeslojnosti biti privlačan različitim čitalačkim skupinama: studentima iz obrazovnih razloga, poklonicima povijesti, ali i ljubiteljima analiziranja ljudskih strasti, a u petoj razini namijenjen je filozofima, aritmetičarima, semantičarima, misticima i svim zaljubljenicima pradavnog hrvatskog pisma - glagoljice.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica