Cijena:

7,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Centar za koncilska istraživanja

ISBN: 978-953-151-825-4

Uvez: Meki

Broj Stranica: 629

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1993

Autori: Šanjek,Franjo

Šifra: 9KSA08410

Visina: 200 mm

Širina: 135 mm

Crkva i kršćanstvo u Hrvata

Srednji vijek

Knjiga pod gornjim naslovom namijenjena je najširem krugu ljubitelja hrvatske kulturne i religiozne prošlosti. Nakana je autora da u čitatelju pobudi zanimanje za povijest Crkve i kršćanstva u Hrvata od njihova dolaska na današnji geopolitički prostor početkom 7. stoljeća pa do pojave humanizma i modernog vremena oko 1400—1500. godine.
Osim uvodnog poglavlja, zamišljenog kao uvod u cjelovitu Povijest Crkve u Hrvata, ovaj prvi dio odnosi se na ključne teme koje su na izvjestan način bile odrednice u razvoju crkvenih struktura i u-tjecaja kršćanske civilizacije na hrvatskom narodnom prostoru kroz cijeli srednji vijek.
Knjiga je pisana na popularan način sa željom da bude pristupačna najširim slojevima čitalaca. U nastojanju da bude dostupna i onima koji nisu posebno upućeni u povijesnu znanost, izostavljen je za historičare dragocjen kritički aparat. Ovaj nedostatak pokušava se nadoknaditi dodatnom povijesnom literaturom na kraju svakog poglavlja ili pojedinog naslova. S posebnom pažnjom treba uzeti u obzir bibliografske navode (referencije) autorovih rasprava i članaka, objavljenih u znanstvenim časopisima i publikacijama u zemlji i u inozemstvu. Ovi su pisani prema metodama povijesne znanosti i imaju potreban kritički aparat.
Sustavni prikaz redovništva na tlu srednjovjekovne Hrvatske obuhvaća pojavu, djelovanje i (eventualni) nestanak pojedinih redova i redovničkih ustanova s područja djelovanja Crkve u Hrvata. Zbog cjelovitijeg informiranja, ovaj prikaz redovito prelazi srednjovjekovni okvir i slijedi razvoj pojedine redovničke zajednice do najnovijeg vremena.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica