Cijena:

80,00 kn

Nakladnik: Dokumentacijsko informacijsko središte - DIS

ISBN: 953-7379-00-0

Uvez: Meki

Broj Stranica: 80

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2006

Dimenzije: 210 x 150

Autori: Jurčević,Josip

Šifra: 4949

Crna knjiga komunizma u Hrvatskoj

Zločini jugoslavenskih komunista u hrvatskoj 1945. godine

Rezolucija Europskog parlamenta, koja ističe i osuđuje komunističke zločine protiv čovječnosti, predstavlja povod za objektivno predstavljanje i podsjećanje svjetske javnosti na komunistička zlodjela u bivšoj Jugoslaviji, koja su manje poznata i koja su dugo bila vrlo pažljivo skrivana. To se posebice odnosi na zločine velikih razmjera, koji su pali u zaborav.
Radi se o zločinu nad hrvatskim antikomunističkim vojnim postrojbama i civilima, prema britanskim procjenama oko 200.000 vojnika i 500.000 civila, koji su se u svibnju 1945. povlačili u više kolona preko Slovenije u smjeru Austrije s namjerom da se predaju zapadnim Saveznicima.
Na Bleiburgškom polju, u Koruškoj, zaustavljeni od strane britanskih jedinica, Hrvati bivaju razoružani i predani jugoslavenskim komunističkim partizanima. Sudbina slična onoj koja je zadesila Kozake i Vlasovove jedinice, koje su Englezi u dogovoru sa Staljinom predali Crvenoj armiji.
Posljedice predaje Hrvata partizanima bile su trenutne masovne likvidacije zarobljenika i Križni putovi širom Jugoslavije, koji su iza sebe ostavili duboke tragove smrti uslijed likvidacija, bolesti i iscrpljenja.
U cijeloj hrvatskoj povijesti, uz stoljetnu obranu od prodora Turaka i brojne ratove za Habsburgovce, ne postoji nijedan primjer koji bi se po broju žrtava mogao usporediti s Bleiburškom tragedijom.
 

(Tekst iz uvoda knjige)

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika