Cijena:

90,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Izvan nizova (KS)

ISBN: 978-953-151-655-3

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 175

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1992

Dimenzije: 330 x 245

Autori: Filipović,Zoran

Šifra: 894

Dnevnik smrti

Fotografija je, isto kao informacija, stvar stanovišta, kuta gledanja, kako se to kaže u novinarstvu. Isto se tako govori i o kutu okidanja. I snimanja, lako se to u ovom vremenu vizualnih informacija može činiti apsurdnim, te su riječi dosta često zaboravljene, rijetko prokušane u tijeku današnjih nesreća koje se neprestano smjenjuju i poništavaju.
One su se, eto, tako pojavile zahvaljujući ovoj knjizi. U ovoj istinskoj knjizi koja nije album aktualnih fotografija. U alkemiji riječi i slika koje nas se tako duboko doimlju da nam uzbuđenja postaju toliko opipiljiva da ih jedva podnosimo jer nam govore o istini povijesne drame.
Onaj koji iznosi svoje mišljenje uvijek smatra da je u pravu. Dakle, on je sumnjiv. Međutim, kad se izražava mišljenje izazvano očiglednom potrebom - apsolutnom i životnom potrebom, sumnja ustupa mjesto toj teškoj stvarnosti koja je kao i u svakom ratu - patnja, bespomoćnost, bijes svakog pojedinca.
Ponekad se dogodi da pojedinac pretjera u silnoj želji da iznese svu, svu istinu o svojim stradanjima i stradanjima zajednice kojoj pripada. Ovdje pred surovošću takovog svjedočanstva nije moguće donositi sudove. Ostaju samo osjećaji.
Odlučivši da ne pokazuje najužasnije slike, one za kojima novine žude u želji da šokiraju čitaoce, spreman skinuti se do gola, nalazeći za svaki rečenični zaokret odgovarajuću fotografiju, izgovarajući drhtave riječi u ritmu svjetla koje stupnjuje sivu boju, bez obzira radi li se o tešu ili ruševini, ovaj hrvatski fotograf nas sučeljava sa svojim patnjama svojom hrabrošću ali i sa našom vlastitom ljudskom savješću. I doista, sučeljavamo se s nečim neprihvatljivim. Da, razoružani, ali odlučni u svojim načelima, u želji za mirom koji nas nikad ne smije voditi u isprazni pacifizam, kaže nam da to nije moguće i da to treba zaustaviti.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica