Cijena:

83,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Školska knjiga

ISBN: 978-953-0-60732-3

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 414

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 210 x 145

Autori: Aralica,Ivan

Šifra: 4096

Duše robova

Dobro i zlo, sloboda i ropstvo, prijateljstvo i mržnja u godinama rata i godinama mira.
Pripovijedajući o vremenu mletačko-turskog rata s početka 18. stoljeća, autor nam kazuje priču o očuvanju identiteta, snošljivosti i ekumeni: dva čovjeka iz puka - kršćanin Matija Grabovac i musliman Mesud Zunić - izgrađuju postojano prijateljstvo usprkos vjerskim i civilizacijskim razlikama.
Ova priča o vlasti i tlačenju, u kojoj bi robovi trebali prodavati robove, svojevrsni je nastavak romana Put bez sna.

Duše robova - metafora o genezi robovanja

"Roman Duše robova dio je Araličinog prognaničkog ciklusa - romana radnju kojih povezuje velika prisilna seoba ramskih Hrvata prema Zapadu, pretežno u krajeve oko Cetine, od 17. do 19. stoljeća. Čine ga romani Put bez sna, Duše robova, Graditelj svratišta i Asmodejev šal, a osnova fabule ovog romana jest sudbina nekoliko naraštaja hrvatske obitelji Grabovac. Roman karakterizira izuzetno mnoštvo likova, a pripovjedački postupci i izvori pripovjedne građe (zapisi bosanskih franjevaca) povezuju Aralicu s Ivom Andrićem.

Sve što je napisao (barem kada je riječ o njegovim povijesnim romanima), Aralica je napisao sa sviješću da je zadaća literature da čovjeka što više približi etičkim ishodištima, tj. razlozima njegove odgovornosti. Pišući o prošlosti, uvijek misli na suvremenost, u njegovim povijesnim romanima uvijek je lako prepoznati današnjicu, što potvrđuje Araličinu tendenciju ka cikličnosti i povijesnoj ponovljivosti."

Josip Pavičić

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika