Cijena:

30,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Likovi

ISBN: 9789531517065

Uvez: Meki

Broj Stranica: 345

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1988

Dimenzije: 200 x 130

Autori: Krpan,Stjepan

Šifra: 621

Gradišćanski portreti

Nakana je ove knjige da pruži pregled kulturnih događanja medu Gradišćanskim Hrvatima od početka 17. stoljeća do danas. Ovo sam pokušao ostvariti prikazima života i djela šezdeset-petorice gradišćanskohrvatskih kulturnih poslenika: pjesnika, pripovjedača, znanstvenika, novinara, kalendaraca i poticatelja i nosilaca kulturnih gibanja koji su djelovali, a nekolicina njih djeluje i danas, na cjelokupnom tlu nekoć zapadnougarskih, a danas gradišćanskih, slovačkih i dijelom moravskih i donjoaustrijskih Hrvata. Kraći pregled kulturnog djelovanja gradišćanskohrvatskih žena dopunjuje sliku tih događanja. Na ovom prostoru, koji se od kraja prvoga svjetskog rata nalazi u tri države, kulturna su strujanja naime stoljećima bila jedna i ista.
Nakon dužih priprema prišao sam pisanju portreta 1978, kad su se oni počeli pojavljivati u »Matici«, časopisu Matice iseljenika Hrvatske u Zagrebu. Sada ih, dijelom prerađene, dopunjene i proširene, s više njih dosad neobjavljenih, objelodanjujem u ovoj knjizi i popraćujem tumačem manje poznatih gradišćanskohrvatskih riječi, nazivljem i kartom naselja Gradišćanskih Hrvata u Austriji, Mađarskoj i Čehoslovačkoj i popisom upotrijebljene literature.
Smatram svojom ugodnom obvezom da recenzentima teksta (dr. Mirku Valentiću iz Zagreba i dr. Nikoli Benčiću iz Željeznog u Austriji) najsrdačnije zahvalim na njihovim uputama o proširenju teksta prikazima novih ličnosti. To je knjigu učinilo obu-hvatnijom i potpunijom. Na informativnom predgovoru namijenjenom čitatelju lijepo zahvaljujem prof. Đuri Vidmaroviću iz Zagreba. U pribavljanju literature pomagalo mi je osoblje knjižnice Arhiva Hrvatske u Zagrebu, a najviše Ružica Kolarević--Kovačić, pa im svima zahvaljujem.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica