Cijena:

85,00 kn / 11,28€
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Glas Koncila

Biblioteka: Hrvatska povjesnica

ISBN: 953-6258-64-1

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 279

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2004

Dimenzije: 250 x 180

Autori: Krišto,Jure

Šifra: 571

Hrvatski katolički pokret

(1903.-1945.)

Na zanimljiv i pregledan način prikazana povijest, ideje i nastojanja Hrvatskog katoličkog pokreta, pojave koja je obilježila društveni život Hrvatske u prvoj polovici XX. stoljeća.
HKP je izrastao iz nastojanja opće Crkve da se odupre raznim novim "liberalnim" idejama, ali se uspostavio kao laička organizacija s vlastitim odgojnim zadaćama u duhu promicanja kršćanskih vrijednosti u hrvatskome društvu preko tiska, obrazovanja, ali i uz pomoć ostalih aktivnosti.
Knjiga nudi zaokružen pogled na povijest pokreta pri čemu se više osvrće na sam pokret nego na politička zbivanja u kojima je pokret nastao i razvijao se. Tu nije riječ o crkvenoj povijesti, nego o političkome i društvenome značenju ideja, organizacije i institucija okupljenih pod imenom Hrvatski katolički pokret.
Autor na temelju povijesnih činjenica obrađuje razdoblje od osnutka pokreta do njegova ukinuća. Knjiga u prvom poglavlju obrađuje stanje duha i Crkve na prijelomu stoljeća te predstavlja političke prilike u hrvatskim zemljama, dok u sljedećima slijedi političke ustroje u kojima se našao hrvatski narod: razdoblje Austro-Ugarske Monarhije, Kraljevine SHS/Kraljevine Jugoslavije i Nezavisne Države Hrvatske.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica