Cijena:

75,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Glas Koncila

Biblioteka: Vidici

ISBN: 978-953-241-271-0

Uvez: Meki

Broj Stranica: 212

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 240 x 178

Priređivači: Valentina Blaženka Mandarić, Ružica Razum

Šifra: 3914

Identitet kao odgojno-obrazovna vrjednota

Zbornik radova s tribina

U zborniku je na 212 stranica objavljeno osam izlaganja s tribina održanih tijekom 2010. godine te predavanje kardinala Josipa Bozanića iz 2009. godine "Najnovija europska istraživanja o vjeronauku u školi" u kojemu se promišlja o obilježjima katoličkoga školskog vjeronauka u Europi na temelju najnovijih europskih istraživanja o vjeronauku.

Tema tih tribina bilo je pitanje identiteta - jedna od temeljnih odgojno-obrazovnih vrijednosti koju školski sustav od predškole pa do završetka srednjoškolskog obrazovanja treba promicati.

Ivan Šaško tako u prilogu "Odlike identiteta, njegova svrha i važnost" promišlja o temeljnim sastavnicama identiteta, o europskom i kršćanskom identitetu te o krizi identiteta. Špiro Marasović, u prilogu "Identitet", promišlja o poteškoćama u definiranju osobnog, grupnog, nacionalnog i religijskog identiteta, o odnosu globalizacije i krize identiteta te o posljedicama krize identiteta u pastoralnoj, posebice vjersko-odgojnoj praksi.

O identitetu u postmodernom kontekstu u prilogu "Postmoderna i identitet" promišlja Tonči Matulić. U prilozima "Hrvatski identitet i povijest" Nevena Budaka i "Crkva i nacionalni identitet" Slavka Sliškovića promišlja se o nacionalnom identitetu.

Dva su priloga posvećena promišljanju o odnosu jezika i identiteta: "Jezik i identitet" Stjepana Damjanovića i "Zazvao si nas imenom hrvatskim. Promišljanja o hrvatskome identitetu" Jasne Šego. Kršćanskome europskome identitetu posvećen je prilog Željka Tanjića "Europa u misli Karla Rahnera".

Zbornik donosi i prilog s. Valentine Blaženke Mandarić i Ružice Razum "Odgojno-obrazovno djelovanje i vrijednost", čiji je cilj uvesti u problematiku društveno-kulturnih

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica