Cijena:

6,37 EUR

Nakladnik: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove

Biblioteka: Duhovni život

ISBN: 953-231-026-6

Uvez: Meki

Broj Stranica: 134

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2004

Dimenzije: 200 x 120

Prevoditelj: Roko Prkačin

Autori: Špidlik,Tomaš

Šifra: 9FTI02450

Ignacije Loyolski, duhovni otac

Utemeljitelji samostana ili redovničkih zajednica nisu bili "ideolozi", nego "oci". Imali su duhovne sinove, pa su zato postali značajni likovi u crkvenoj povijesti.
Čovjek, naime, bez odnosa s drugima nije osobnost. Ova se zapravo oblikuje iz prisnih i katkad iz manje prisnih odnosa. Takvi su oni odnosi s prijateljima i neposrednim učenicima. Samo zbog toga što su utemeljitelji imali sljedbenike, njihovo je ime postalo poznato. Tko zna što bi bili sv. Benedikt, sv. Franjo, sv. Dominik, sv. Ignacije, da nije bilo mnoštva njihovih duhovnih sinova?
Da bi osvijetlili povijesni lik takvih osoba, stručni pisci žele pronaći također one daljnje odnose, kao što su: koje su učitelje imali, s kim su se družili, koje su knjige čitali... Sve je to vrlo korisno da bi se razumjela dotična osoba. No, to nije dovoljno, kada je riječ o pokretaču jednoga velikog duhovnog gibanja. Ako je uistinu riječ o takvoj osobnosti, onda se mora pokazati kao svjedok konkretnog očitovanja Duha Svetoga u određenom času povijesti spasenja.
 

Iz Uvoda

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica