Rasprodano

Cijena:

80,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Svjetlo riječi

ISBN: 978-953-7091-56-9

Uvez: Meki

Broj Stranica: 259

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 200 x 125

Autori: Vučković,Ante

Šifra: 2468

Imena i Riječ

U izdanju Svjetla riječi izašla je knjiga Imena i Riječ, autora fra Ante Vučkovića, profesora filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.
Knjiga sadrži članke koje je autor objavljivao u reviji Svjetlo riječi od 2003. do 2008., i to u rubrici na kraju toga mjesečnika pod naslovom Zapažanje na rubu. Vučkovićevom kolumnom završavao je broj, ali su mnogi čitatelji zbog kvalitete napisanoga počinjali čitati Svjetlo riječi upravo od Vučkovićevih zapažanja.
Ako bi se ukratko htjelo kazati što se bitnoga radi u tim tekstovima, onda to autor sam sintetizira u naslovu ove knjige. Imena se odnose na filozofe i teologe, znanstvenike i duhovne likove koji su snažno odredili ne samo razvoj zapadnoga mišljenja, kršćanske vjere, nego i konkretnu povijest uopće. On te velikane povezuje s evanđeljem, s Isusovom riječju, s Kristom kao Božjom Riječi. Ta poveznica između Imena i Riječi, označena veznikom "i", kod Vučkovića je gotovo uvijek logičan ishod mišljenja, životna iskustva, i iznad svega jedinstvenoga traženja svakoga pojedinca o kojem ovaj autor piše.
Ova knjiga je poziv na uvijek novo iščitavanje evanđelja, na onu heremeneutsku odvažnost, razumijevanja i tumačenja svetoga teksta, koja načelom blizine i distance razotkriva skriveno a neizmjerno blago Isusove riječi. To znači biti uvjerenim vjernikom pa i nevjernikom. Vučković potvrđuje da se filozofi, proroci-pjesnici i sveci-mistici, dakle ljudi koji misle, koji sustvaraju riječima i koji bivaju obuzeti tajnom Boga, najviše približavaju Riječi, ali da Odgovor ipak na kraju biva samo darovan.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica