Cijena:

15,93 € / 120,02kn
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Nakladnik: Ex libris

Biblioteka: Ecumenica

ISBN: 9789536932250

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 159

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 200 x 140

Autori: Bultmann,Rudolf

Šifra: 2494

Isus

Govorimo li, dakle, o Isusovoj nauci odnosno misli, to se ne zasniva na predožbi o kakvom općevažećem, idealnom sustavu misli koji je moguće bilo komu rasvijetliti. Naprotiv, misli se imaju shvatiti kao ono što jesu u konkretnoj situaciji čovjeka koji živi u vremenu: kao tumačenje vlastite egistencije što se nalazi u kretanju, u neizvjesnosti, u odluci.
Rudolf Bultmann, iz Uvoda

Bultmann tumači Isusa kao povijesnu osobu, Židova, koji svojim sunarodnjacima Židovima, a imajući uvijek na umu davne oslobodilačke predaje i uspomene te nesnosnu aktualnu zbilju, obećaje i naviješta izbavljenje iz (rimskog) ropstva. No Isus, podrazumijevajući i sam zatečeno epohalno stanje, misli onkraj pukog povijesnog oslobođenja i onkraj vlastita etnosa, naviještajući mesijansku zbilju s kojom je istobitan; naviještajući Božje kraljevstvo.
Ante Stamać, Vijenac

Rudolf Karl Bultmann (1884.-1976.) jedan je od najznačajnijih teologa prve polovice 20. stoljeća. Svoju je teologiju gradio u dijalogu s velikim njemačkim filozofom Martinom Heideggerom. U svome je radu pokušao izvršiti demitologizaciju Evanđelja.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica