Rasprodano

Cijena:

145,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: AGM

Biblioteka: Meta

ISBN: 978-953-174-394-5

Uvez: Meki

Broj Stranica: 230

Jezik: Njemački, hrvatski

Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 190 x 115

Prevoditelj: Damir Barbarić

Autori: Heidegger,Martin

Šifra: 4557

Izvor umjetničkog djela

Izvorni tekst s hrvatskim prijevodom

"Bit umjetnosti izvor je umjetničkog djela. Umjetnost nije zato jer ima djela, nego djelo mora biti ako i ukoliko jest umjetnost. Ali u kojem smislu i zašto mora biti umjetnosti? Ona svoju bit ima u tomu da istinu ne kazuje mislilački u pojmu, ne donosi je u bitnome činu, djelovanju i držanju, nego je stavlja u djelo. Umjetnost na svoj način pušta da izvire istina, ona je puštanje izviranja, izvor."

Članak o izvoru umjetničkog djela zacijelo je jedno on najpoticajnijih i najutjecajnijih Heideggerovih djela. Svojim prvim pojavljivanjem 1949. godine u sklopu zbornika filozofovih djela naslovljenog Šumski putovi odmah je, kao uostalom i mnogi drugi Heideggerovi tekstovi, izazvao snažan interes javnosti i paletu burnih reakcija od nekritičkog oduševljenja do potpunog i bezuvjetnog osporavanja. Postupno je, međutim, strast izravnog i stoga prebrzog reagiranja ustupila mjesto strpljivijem proučavanju i tumačenju teksta iz cjeline misliočeva djela i prvenstveno iz vlastitog hoda mišljenja i postupnog slijeda njegovih koraka u članku…

Dvojezičnim objavljivanjem dviju od tri postojeće verzije članka te kasnijeg pogovora i dodatka, kao i svih spomenutih autorovih rubnih bilješki, sve to na osnovi danas najmjerodavnijeg izdanja u sklopu 5. sveska Heideggerovih sabranih djela, gdje su u redakciju teksta uključene i manje preinake koje je sam autor izvršio u pripremi za zasebno objavljivanje članka u Reclamovu izdanju 1960. godine, želimo i u Hrvatskoj položiti temelje mogućnosti što pouzdanijeg i hermeneutički korektnijeg čitanja i studiranja tog djela kojim je svojedobno prevodilačka i ina recepcija Heideggera u nas upravo i započela – očitovanje je urednika, priređivača i prevoditelja Izvora umjetničkog djela dr. Damira Barbarića.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika