Nakladnik: Paradox d.o.o.
ISBN: 978-953-7804-13-8
Uvez: Meki
Broj Stranica: 63
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: 2019
Priređivači: Isabella Lizzul
Šifra: 9DUŠ00191
Visina: 235 mm
Širina: 165 mm
Jednostavna variva
Dobro poznata variva ukusna su i zdrava jela na žlicu, s velikom količinom povrća, koja se mogu gotovo svakodnevno jesti, a većina variva vrlo je jednostavna za pripremiti. Duljina kuhanja variva ovisi o namirnicama pa ako ste u žurbi birat ćete one namirnice koje se brže skuhaju. Česti sastojci variva su mrkve koje štite kardiovaskularno zdravlje, preporučuju se kod slabokrvnosti i smanjuju kratkovidnost. Zatim kupus koji potiče probavu i mršavljenje, štiti dišne putove i čuva zdravlje želuca. Neizostavan je i krumpir koji je dobar izvor vitamina B, fosfora i magnezija. Potom brokule koje štite od artritisa, reguliraju probavu i smanjuju kolesterol, zatim patlidžan koji obiluje vlaknima, a i odličan je izvor vitamina K, C, A, kao i mnogih drugih. Grah je, pak, bogat kalijem, željezom, fosforom, zatim buča koja obiluje se-lenom, cinkom i vrlo je poželjna u detoksikaciji organizma. Repa smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja. Krastavci, pak, djeluju protu-upalno, preveniraju neurološke bolesti i smanjuju rizik od raka, a špinat obiluje željezom i vitaminom K. Uz povrće koje je temelj variva često se dodaju žitarice, riba ili meso kada se jelo želi obogatiti proteinima.
Prijava korisnika