Cijena:

25,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Documenta magisterii

ISBN: 953-6197-81-2

Uvez: Meki

Broj Stranica: 116

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2003

Dimenzije: 195 x 120

Autori: Ivan Pavao II. - Karol Wojtyla

Šifra: 159

Ecclesia in Europa

Postsinodalna pobudnica o Crkvi u Europi

"Ecclesia in Europa" postsinodalna je apostolska pobudnica svetog oca Ivana Pavla II. biskupima, svećenicima i đakonima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima laicima o Isusu Kristu, koji živi u svojoj Crkvi, izvoru nade za Europu. Sinodalna skupština održana je od 1. do 23. listopada 1999. godine i posvećena je Europi i sve većem problemu gubljenja njenog kršćanskog identiteta.

Devet godina nakon prve Sinode posvećene Europi, održane 1991. godine, uvjerenje kako je "hitna zadaća Crkve da ponovno pruži muževima i ženama Europe oslobađajuću poruku Evanđelja", iznova se nameće sa svojom poticajnom snagom. Tema odabrana za novo sinodalno zasjedanje opet je postavljala isti izazov, ovaj put s gledišta nade. Drugim riječima, potrebno je navijestiti tu blagovijest nade Europi, koja ju je, čini se, izgubila.

Nijedno ljudsko biće ne može živjeti, a da ne gleda prema budućnosti. To manje može Crkva, koja živi u iščekivanju Kraljevstva koje dolazi i koje je već prisutno u ovom svijetu. Bilo bi krivo ne priznati znakove utjecaja Kristova Evanđelja na život društva. Sinodalni su ih oci uvidjeli i istaknuli.  Među te znakove valja ubrojiti povratak slobode Crkvi u Istočnoj Europi, s novim sada joj dostupnim mogućnostima za pastoralno djelovanje; usredotočenost Crkve na svoje duhovno poslanje i svoju prvotnu zadaću evangelizacije pa i u odnosima s društvenim i političkim tijelima; povećanu svijest svih krštenika o vlastitu poslanju u raznolikosti i komplementarnosti darova i zadaća; veću prisutnost žene u životu i strukturama kršćanske zajednice.

Promatramo li Europu kao društvenu zajednicu, ne manjka znakova koji daju nadu: gledamo li ih očima vjere, unatoč proturječjima povijesti, možemo zapaziti prisutnost Božjeg Duha koji obnavlja lice zemlje.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika