Cijena:

11,81 EUR

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Popularni hrvatski roman

ISBN: 978-953-235-303-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 576

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 191 x 122

Autori: Jenko,Narcis

Šifra: VKDE00028

Obitelj vojvode Hrvoja

Narcis Jenko književni je pseudonim fra Eugena Matića, redovnika i književnika katoličkoga nadahnuća. Bio je raznovrstan i raznorodan stvaralac: od priča i pripovijesti, novela i noveleta, feljtona i eseja te prevođenja. Napisao je brojne pripovijesti o životu ljudi iz svog okruženja, kao i priče o junacima iz daleke povijesti, zbog čega je s pravom prozvan bosanskim Šenoom u hrvatskoj književnosti.

U romanu Obitelj vojvode Hrvoja svojom romansijerskom imaginacijom i pripovjedačkim darom on vrlo realno oslikava povijesna događanja, kao izvanredan poznavatelj bosanske srednjovjekovne povijesti i društveno-političkih prilika toga doba. Čitatelju su, uz osnovni povijesni sloj priče smještene u 15. st., ponuđene brojne epizode ispunjene ljubavnim intrigama i političkim spletkama. Njegov antiratni stav i tu je nedvojbeno iskazan kroz njegove junake, a cijeli je roman sklopljen i dosljedno usklađen po dijakronijskoj metodi vremenskog protjecanja i raznovrsnih sukoba i ratovanja.

Iako je nezaobilazna književna figura, Jenko je u periodu komunističkog režima bio sustavno potiskivan i zanemarivan. Stoga je objavljivanje romana Obitelj vojvode Hrvoja u Verbumovoj biblioteci Popularni hrvatski roman doprinos hrvatskoj književnoj baštini, ali i povijesnoj rehabilitaciji ovoga značajnog autora.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica