Cijena:

160,00 kn

Nakladnik: Karmelska izdanja

ISBN: 978-953-6621-46-0

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 207

Jezik: Hrvatski, engleski

Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 205 x 300

Autori: Bagur,Vidoslav Vido, Martić,Zvonko

Šifra: 3945

Vila bana zvala priko Vrana

Tradicijska odjeća, pjesme i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću

"Vila bana zvala priko Vrana" naziv je knjige koja sadrži najsustavniji prikaz lokaliteta na kojima žive Hrvati u Bosni i Hercegovini do sada istražen i objavljen.

Tradicijska kultura se prvi put obrađuje kao dio identiteta Hrvata u BiH. Do sada ona nije promatrana kao dio identiteta, nego su se kao izvori najčešće navodili je­zik, književnost i povijest. Trudio sam se pokazati da se Hrvati u Bosni u odnosu prema tradicijskoj kulturi ne odriču zavi­čajnog bosanstva da bi bili više etnički Hr­vati. U Hercegovini je drugačiji slučaj. Pod pojmom Hercegovac već se podrazumijeva pripadnost hrvatskom narodu.

Knjiga otisnuta na 200 stranica, od čega polovicu sadržaja čine fotografije, dvojezič­na je (hrvatski i engleski), a uz bogate fotografije i ilustracije nošnji sadrži i dva CD-a na kojima su snimke pjesama i plesa. Vodeći čitatelja kroz raznolikost nošnji, pjesama i plesova Hrvata u BiH, otac Zvonko otkriva niz detalja za koje Hrvati vjerojatno nisu ni svjesni da nose u svojoj tradiciji. Tako su polifono pjevanje, teto­viranje i nijemo kolo relikti ilirske kulture. Premda se kod sva tri naroda u BiH uoča­valo ilirsko naslijeđe, najdulje se očuvalo kod Hrvata.

Zanimljivo je i upozorenje da su etnolozi zanemarili gradsko stanovništvo. Hr­vati su živjeli u većini gradova u BiH i u otomansko doba. Bilo ih je svih socijalnih staleža koji su nemuslimani mogli biti. Prestankom turske vladavine i dolaskom Austrije krajem 19. stoljeća su veoma broj­ni u gradovima. U Sarajevu su imali svoju četvrt koju i danas u kolokvijalnom govoru nazivaju Latinluk. Za­nemarivanje te činjenice objašnjava polaskom od teorijske paradigme daje au­tentična hrvatska kultura ona koju stvara nepismen seoski sloj, te činjenicom da su komunisti dobar dio Hrvata protjerali iz gradova oduzevši im imovinu.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika