Cijena:

200,00 kn / 26,54€
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Teološki radovi

ISBN: 978-953-11-0405-0

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 398

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 250 x 175

Autori: Šagi Bunić,Tomislav J.

Šifra: 809

Kristologija Prokla Carigadskog

Ova je knjiga prvo objavljivanje doktorskog rada prof. dr. Tomislava Janka Šagi-Bunića na hrvatskom jeziku. I neupućeni čitatelj će, već na prvi pogled, lako moći otkriti bogatstvo i osebujnost njegove teološke vrijednosti i naglašene znanstvene akribije. Doktorski rad prof. Šagi-Bunića donosi vrlo iscrpan i precizan pregled kristologije Prokla Carigradskog. Autor ga nastoji postaviti na njegovo pravo mjesto unutar kristološkog raspona između Efeškog (431.) i Kalcedonskog (451.) sabora, dodjeljujući mu tako prešutno dominantan položaj unutar kristoloških diskusija spomenutog razdoblja.
Prof. Šagi-Bunić pokazuje kako Proklo kristološkom problemu prilazi kao najvećem misteriju koji je nedokučiv ljudskom razumu. Sva Proklova kristologija utemeljena je na soteriologiji.
Na kraju knjige, donosimo prilog: autorov prijevod s grčkog jezika Proklove glasovite Homilije o Bogorodici i njezino tumačenje. Iz nje se izvrsno može vidjeti kristološkost onovremenog Marijina štovanja. To je možda najglasovitija i najznamenitija od svih marijanskih propovijedi svih vremena. Proklova je homilija odigrala u kršćanskoj starini značajnu ulogu u obrani i produbljivanju ovog važnog sadržaja kršćanske vjere.
Ova vrijedna knjiga jednoga od naših najvrsnijih teologa i patrologa bit će od koristi svima, a osobito profesorima i studentima katoličkih učilišta kao nezaobilazan izvor u proučavanju i sagledavanju kristoloških diskusija ranih stoljeća crkvene povijesti. Međutim, ovaj rad može koristiti također i drugima koji se žele bolje upoznati s problematikom kristoloških previranja od samih njezinih početka, osobito tijekom petoga, ali i kasnijih stoljećâ.
Tko želi imati precizan i širok uvid u mysterium tremendum, u najzamršenija kristološka pitanja onoga vremena, a i našeg današnjeg, ova knji

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica