Cijena:

90,00 kn / 11,95€
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Priručnici

ISBN: 953-151-103-9

Uvez: Meki

Broj Stranica: 612

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1996

Dimenzije: 240 x 170

Autori: Šanjek,Franjo

Šifra: 427

Kršćanstvo na hrvatskom prostoru

Pregled religiozne povijesti Hrvata (7.-20.st.)

Knjiga Kršćanstvo na hrvatskom prostoru sintetički je pokušaj sustavnog prikaza razvojnih etapa hrvatske religiozne povijesti, koja obuhvaća povijest Katoličke Crkve, Crkve bosansko-humskih krstjana, dijela reformiranog evangeličkog kršćanstva te dodira i pokušaja suživota katolicizma s islamom i pravoslavljem na ovom prostoru u vremenskom rasponu od prvog susreta Hrvata s kršćanstvom u 6/7. stoljeću do najnovijih zbivanja u hrvatskom katolicizmu, koji se u koncilskžom duhu otvara suvremenom svijetu.
Zamišljena kao pregled religiozne povijesti hrvatskog naroda, utemeljen na historijski utvrđenim događanjima koja predstavljaju »locus theologicus« i »nezaobilazan faktor za aktualizaciju evanđeoske poruke ljudima« (T J. Šagi-Bunić), knjiga upoznaje čitatelja s konkretnim životom Crkve u Hrvata na njezinom povijesnom putu okupljanja naroda iz kojeg je izrasla i u kojem aktivno djeluje već punih trinaest stoljeća.
Crkva u Hrvata odlikuje se duhom ravnoteže. Na općim crkvenim saborima i u znanstvenim raspravama učeni Hrvati plediraju za jedinstvenu kršćansku ekumenu, okupljenu oko rimskog prvosvećenika, zbratimljenu latinskim jezikom i rimsko-kršćanskom uljudbom. Tijekom stoljeća hrvatski intelektualci ne prestaju upozoravati na stramputice europske civilizacije, koje se manifestiraju u 'tašćini', bezobzirnosti prema slabijem i gramzivosti za zemaljskim dobrima, naglašavajući da božanska objava ne isključuje svjetlo razuma, što u praksi znači da izgradnja Božje države ne proturječi izgradnji ovozemaljskog društva, koje nadahnjuje i vodi prirodno pravo.
I u Domovinskom ratu protiv agresora koji nastoji zatrti sve hrvatsko, Crkva u Hrvata ne prestaje pozivati na molitvu za »mir koji se izgrađuje i osigurava istinom, pravednošću, opraštanjem, pomirenjem i ljubavlju prema Bogu i čovjeku« (kard. Kuhar

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica