Cijena:

1,40 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Zrno

ISBN: 953-151-885-8

Uvez: Meki

Broj Stranica: 250

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1984

Dimenzije: 130 x 85

Autori: Greene,Graham

Šifra: 9KSA02890

Mirni Amerikanac

Radnja romana »Mirni Amerikanac«, engleskog pisca Grahama Greena, smještena je u Sajgon tijekom ranih 50-tih godina prošloga stoljeća i pred kraj Prvog indokineskog rata.
On opisuje dva usporedna konflikta: jednog ljubavnog, smještenog u trokut između iskusnog britanskog novinara, Thomasa Fowlera, mladog Amerikanca Aldena Pylea i Fowlerove djevojke, Vijetnamke Fuong, i drugog, političkog, koji prati sve veće uplitanja Amerike u zbivanja, što će dovesti do Vijetnamskog rata. Fowlerov lik, koji je narator zbivanja, ne temelji se samo na autorovoj fikciji, nego dijelom i na njegovom vlastitom iskustvu.
Greene je naime nekoliko godina boravio u tim krajevima i izbliza promatrao određena povijesna zbivanja koja pretače u svoju priču.
Autor povlači paralelu između Pyleovog postupanja, koji je, za razliku od promatrača, Fowlera, izravno upleten u više razina političkog zbivanja, i američke politike u Vijetnamu. Kako radnja odmiče Fowler otkriva sve više političkih intriga te se od promatrača pretvara u aktera koji djeluje u obranu vlastitih vrijednosti.
Roman «Mirni Amerikanac», engleskoga pisca Grahama Greena, dva puta je bila adaptiran za film, 1958. i 2002. godine.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica