Cijena:

45,00 kn

Nakladnik: Symposion

Biblioteka: Biblioteka asketsko-mističnih djela

ISBN: 953-6261-40-5

Uvez: Meki

Broj Stranica: 168

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1999

Dimenzije: 200 x 120

Prevoditelj: N. Emanuel Kisić, Jozo Marendić

Autori: Katarina Sijenska,sveta

Priređivači: S. Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević)

Šifra: 1711

Molitve i vapaji Trojstvenome biću

Sve molitve sv. Katarine Sijenske

Ova knjiga sadrži sve molitve i molitvene govore svete Katarine Sijenske kroz koje ona izriče najdublju žeđ svoje duše kao i sve što je satire. Često optužuje sebe što nije duše uvijek vodila Bogu kako svojim riječima tako i primjerom (usp. I, 4, 12-13. str.).
Njezina ljubav prema Bogu širi se u prostor i vrijeme, obuhvaćajući druge - mnoge duše-braću, tj. uz duhovno-mističnu dimenziju prisutna joj je i socijalna; iz nje ističe.
Njena razmatranja su često i kateheze. Ona postavlja pitanja o tajni Utjelovljenja i daje na njih odgovore.
Stil joj je zanesen, ponesen, bogat metaforama i simbolima. Često poteče kao bujica iz bogata izvora - zbog ljubavi prema Bogu i čežnje za njim. Molitve očituju silinu njena duha, žar srca, snagu ekspresije, moć intuicije.
I kao što je po Tomi Bog apsolutni Bitak, neiscrpno poletan akt i beskrajni dinamizam tako su i Katarinine molitve-izričaji puni ljubavi, puni živosti i dinamizma; ističu iz vječnog Izvora, da se ponovno - u vodoskoku čežnje - k njemu vrate.
No u njima je duboko skrita i sva silina patnje koju je podnosila za spasenje duša. Umrla je već 1380. g. Bila je žrtva pomirnica za Crkvu i Svijet.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika