Cijena:

119,00 kn

Nakladnik: Mozaik knjiga

ISBN: 953-196-050-X

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 204

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2002

Dimenzije: 210 x 140

Priređivači: Iva Novak

Šifra: 1960

Najpoznatije latinske izreke i poslovice

Dicta et sententiae

NAPOMENA: Izdanje je trenutno rasprodano!

Ova je knjiga namijenjena svim ljubiteljima latinskih izreka i poslovica (dicta et sententiae). Da bi ju mogli upotrebljavati i oni koji nisu učili latinski jezik, ili je njihovo poznavanje toga jezika manjkavo, kod svih je citata u zagradi naveden tradicionalni izgovor (iako je izvorni izgovor bio klasičan), a naglašeni samoglasnik u višesložnim riječima označen je grafičkim akcentom unutar kosih zagrada.
Osim imena autora navedeni su i podaci o djelu iz kojeg je citat preuzet. Kod citata za koje nije nađen podatak o djelu, naveden je samo autor. Ako autor nije naveden, znači da je nepoznat.
Citate koji su preuzeti iz pjesama mogu se naglašavati prozno ili u skladu s pravilima metrike. Gdje god je to bilo moguće naveden je metrički naglasak, što je navedeno u zagradi skraćenicom metr. Tri točkice u citatu znače da je izostavljen dio stiha. Ako su navedena barem dva stiha, granica medu njima označena je dvjema kosim crtama (//).
U slučajevima u kojima doslovni prijevod nije bio moguć (zbog gramatičke konstrukcije, upotrebe pasiva itd.) citate sujednostavno prevedeni po smislu. Za citate za koje se čini da je potrebno dodatno objašnjenje, dodano je u zagradi.
Na kraju knjige naveden je popis autora s osnovnim podacima, zatim popis djela i kratko tematsko kazalo.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika