Akademik Nenad Cambi gost Verbumova "Susreta s autorom"

U splitskoj Knjižari sv. Frane gost Susreta s autorom 27. travnja 2010. bio je akademik Nenad Cambi, istaknuti znanstvenik, arheolog, pisac, intelektualac, Splićanin koji je veliki dio svoga rada posvetio proučavanju kraja iz kojeg je, kako Splita tako i Dalmacije.
Akademik Cambi obnašao je različite dužnosti, bio je ravnatelj Arheološkog muzeja, sveučilišni profesor, a danas je najveći dio njegovih aktivnosti usmjeren na kulturnu djelatnost u sklopu Književnog kruga u Splitu čiji je predsjednik posljednjih 18 godina, a čiji su programi i manifestacije nadaleko poznati. Upravo u sklopu ovih aktivnosti čuvaju se one vrijednosti koje je iznjedrila povijest, ali i stvaraju neke nove vrijednosti za budućnost.
Njegov profesionalni rad na osobit način obilježila je arheologija. Kad je riječ o arheologiji, sam će reći kako se radi o povijesnoj znanosti o civilizaciji, a ne o umjetnosti u strogom smislu te riječi. Na pitanje kako se odlučio za studij arheologije, a kasnije i angažirani rad, na znanstvenom polju ali i u praksi na brojnim arheološkim istraživanjima, reći će kako je Split razlog za to. Grad u kojem povijest njegove obitelji seže unatrag šesto godina te ljepota i bogatstvo kulturne baštine grada nadahnjivali su ga da se bavi proučavanjem istoga. Najveći dio njegova rada posvećen je proučavanju antike, na osobit način na području Splita i Dalmacije. Otkrića na tom polju objavio je u knjizi "Antika" za koju je dobio više nagrada i priznanja, a ona predstavlja najbolje od njegovih 16 knjiga koliko je dosada objavio.
U središtu njegova interesa na osobit način bio je prisutan i Dioklecijan, kako sama osoba i osobnost Dioklecijana tako i Dioklecijanova palača, grad pa čak i Dioklecijanove žene - žena Prisca i kći Valeria. Za Dioklecijanovu obitelj ističe da je bila moralni uzor onog vremena, a o tome u današnoj javnosti ne postoji prava percepcija.
Cambi će, također, reći kako su i Dioklecijan i Dujam na osobit način obilježili Split - Dioklecijan ga je utemeljio, a Dujam ga je razvio. Bez Dujma i njegove Crkve teško bi Split doživio onaj sjaj koji je imao, jer su upravo ljudi iz Crkve obilježili obrazovanje, razvoj i napredak, zaključuje Cambi.