U Splitu svečano zatvoreni 11. "Dani kršćanske kulture" i dodijeljena nagrada "Andrija Buvina"

U utorak 31. ožujka 11. "Dani kršćanske kulture" zatvoreni su u Splitu u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupijskom ordinarijatu, gdje je domaćin bio splitsko­makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.  

Bogat program manifestacije "Dani kršćanske kulture" završen je svečanom dodjelom nagrade "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi ovogodišnjem laureatu književniku Stjepanu Liceu čiji opus obuhvaća gotovo četrdesetak naslova. Bogatstvo opusa Stjepana Licea mjerljivo je u njegovu radu, broju objavljenih knjiga i primjercima knjiga, ali nemjerljivo u širini njegove misli koja isijava vedrinom koja se nastanila među ljudima.

Protekle dane manifestacije obilježilo je mnoštvo zanimljivih događaja koji su se osim u Splitu, odvijali i u Dubrovniku i Šibeniku, a ovaj festival kulture koji je okupio veliki broj umjetnika s različitih polja bogatstvom sadržaja i poruke dotaknuo je na tisuće posjetitelja programa, koji se ove godine odvijao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

U ime domaćina nazočne je na samom početku pozdravio nadbiskup Marin Barišić koji je istaknuo kako je manifestacija otvorena izložbom Stjepana Ivaniševića koja je uprizorila križ, a zatvara se dodjelom nagrade književniku Stjepanu Liceu. Od Stjepana do Stjepana kroz jedanaest dana manifestacija je brojnim događanjima posvjedočila o bogatstvu kršćanske kulture, istaknuo je nadbiskup Barišić. Dodao je kako organizatoru želi sukladno krilatici "koliko kapi toliko ljeta" da manifestacija traje "koliko godina toliko dana", odnosno već dogodine dvanaest godina i dvanaest dana te zaključio: "Kultura je važna u životu svakog naroda, ona je opće dobro u kojem prepoznajemo njegov povijesni tijek, a naš je narod u tom smislu iznimno bogat. Želio bih da ova manifestacija bude i izvor jednog novog nadahnuća za sva buduća djela u službi Evanđelja."

Svečanom zatvaranju prisustvovao je i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja koji je čestitajući organizatoru i laureatu istaknuo zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije koja promiče kršćansku kulturu, te je poželio da kao takva bude uvrštena u kulturnu strategiju Grada Splita 2015. – 2025. godine.

Zamjenik gradonačelnika Grada Splita Goran Kovačević istaknuo je važnost održavanja manifestacije te ovom prigodom čestitao laureatu Stjepanu Liceu što svojim radom pomaže da ne zanemarimo duhovnu dimenziju koja je važna svakomu čovjeku.

"Stjepan Lice, rođen 1954. u Zagrebu, po struci pravnik, po životnom pozivu čovjek, prijatelj, sin, muž, otac, djed, po neskrivenoj radosti putnik tragovima Asiškoga siromaška, u riječi i na djelu. Čovjek koji je ozbiljno shvatio svoje ime i prezime, koji je spoznao da je Lice ogledalo u kojemu valja prepoznati istinu. A istinito se ogledati znači vidjeti ne samo sebe, nego drugoga, i to ne kao drugoga nego kao prvoga. Bližnjega. Svoga.

U knjigama poezije, meditacija i priča, kao i u raznovrsnim književnim uradcima rasutim po zbornicima i antologijama, u kršćanskim časopisima i na radiju, u priređenim izdanjima knjiga svojih prijatelja i dragih ljudi, Stjepan je iznio ono što mu je u srcu." – izrekao je u obrazloženju dodjele nagrade u ime Savjetodavnog vijeća manifestacije dr. sc. don Ante Mateljan, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu te dodao: "Kako to da neki ljudi, poput tebe, Stjepane, vide i drugima pokazuju ono što drugi ni ne primjećuju? Mali Princ reče: Samo srcem se dobro vidi! A možda bi trebalo reći: Samo dobro srce doista vidi! I to dobro srce, koliko god ostajalo po strani, baš zato što je dobro, donosi obilat plod… Na ovom mjestu, večeras priznanje prima dobrota. Hvala onima koji su je prepoznali i za nju se odlučili" zaključio je.

Nagradu "Andrija Buvina" laureatu je uručio akademski kipar Kuzma Kovačić, član Savjetodavnog vijeća manifestacije "Dani kršćanske kulture", koji je i autor plakete, a po primitku nagrade Stjepan Lice se zahvalio na ukazanome priznanju ističući kako je sve svoje stvaralaštvo posvetio svjedočenju Evanđelja, a da naličje njegova rada pripada njegovoj obitelji, supruzi Ružici i kćerki Mirti koje su i prisustvovale ovoj svečanoj dodjeli, te sinovima Dominiku i Zvjezdanu. Tom je prigodom rekao: "Svojedobno, prije 800 godina, u ovom je gradu živio umjetnik Andrija Buvina koji je na vratima koja i danas krase katedralu svetog Dujma urezao prizore iz Isusovog života. Hoće li išta od našeg današnjeg kršćanskog stvaralaštva ostati za buduće generacije ne možemo znati, no to nije ni važno. Presudno je da u ovom trenutku učinimo sve što je u našoj moći kako bismo naše živote posvetili Evanđelju", obrazlažući ovim riječima ono što ga vodi u životu i djelovanju.

Na samom kraju ravnatelj manifestacije "Dani kršćanske kulture" Miro Radalj zahvalio se svim ovogodišnjim sudionicima, kojih je bio velik broj, laureatu Stjepanu Liceu, kao i organizacijama i institucijama koje su zajedno s glavnim organizatorom nakladnom kućom Verbum osmislile i kreirale pojedine programske sadržaje. Također, zahvalio je i svim pokroviteljima i podupirateljima koji su omogućili odvijanje programa koji je i ove godine privukao velik broj posjetitelja zbog čega se u dvoranama uglavnom tražilo mjesto više. "Dani kršćanske kulture" koji su se odvijali i u Dubrovniku i Šibeniku dodjelom nagrade "Andrija Buvina" okončani su u Splitu te je ravnatelj Radalj zatvarajući ovogodišnju manifestaciju pozvao sve na 12. "Dane kršćanske kulture".

U glazbenom dijelu programa nastupile su flautistica Marija Bašić Markotić te harfistica Lovorka Begović, a recital s tekstovima ovogodišnjeg laureata Stjepana Licea izvela je glumica Bruna Bebić, prvakinja Drame HNK u Splitu.