Cijena:

150,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Naklada E. Ćić

Biblioteka: Elita

ISBN: 978-953-8-9

Uvez: Meki

Broj Stranica: 194

Jezik izvornika: Latinski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 230 x 150

Prevoditelj: Emil Ćić, Tihomir Mršić

Autori: Augustin,Aurelije,sveti

Šifra: 4654

O glazbi - De Musica

NAPOMENA: Izdanje je trenutno rasprodano!

Spis "O glazbi" ("De Muica") Sv. Aurelije Augustin (354.-430.) počeo je pisati u Milanu godine 387., u vrijeme kada se budući svetac pripremao za krštenje, a dovršio ga je u Africi godine 389., dakle, u svoj mladosti. Augustinova namjera bila je da se djelo koristi kao uvod u raspravu o melodiji. Ovo drugo djelo nije napisao, ili je pak izgubljeno.

Djelo "O glazbi" u naše je vrijeme sasvim zanemareno, čak toliko da je prevedeno tek na par europskih jezika. Na sveučilišnim studijima rasprava se tek usput spominje, a u stvarnosti je vrlo značajna, jer je oblikovala glazbeno mišljenje zapadnoeuropske kršćanske civilizacije i utjecala na razvitak glazbe. Kao crkveni naučitelj sv. Augustin je stoljećima bio poticaj i kriterij mišljenja. Nakon Augustina znatan je utjecaj na glazbenu umjetnost imao Boetije, koji je također pisao o glazbi i osvrtao se na mišljenje Sv. Augustina, što je opet imalo odraza na cijeli niz mislilaca. Filozofija umjetnosti kasne antike i ranog srednjeg vijeka nije bila samo pusto teoretiziranje namijenjeno užem krugu stručnjaka, već i misaoni uzor prema kojem se glazba razvijala, jer se riječ uvijek dovodila u odnos sa zvukom i muzikalnošću, kako nam ova rasprava lijepo pokazuje.

Sv. Augustin knjigu i započinje raspravom o stopi i glazbi, o definicijama glazbe. Prvo poglavlje je uvod i sažetak koji se bavi definicijama glazbene znanosti, proporcijama i ritmičkim kretanjima. Drugo poglavlje bavi se slogovima i metričkom stopom, treće razlikom između ritma, metra i stiha, četvrto nastavlja o metru, peto poglavlje raspravlja o stihu, a šesto knjigu dovršava teološkom raspravom o besmrtnom ritmu, koji je vječna Božanska istina.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora