Cijena:

90,00 kn

Nakladnik: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove

ISBN: 978-953-231-105-1

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 507

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 265 x 215

Autori: Ivan Pavao II. - Karol Wojtyla

Priređivači: Božidar Nagy

Šifra: 4619

Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima

Pozdravi, govori i poruke 1978.-2005.

"Dragi moji Hrvati! Papa vas voli, Papa vas grli i prima! Papa vas blagoslivlja!"

Ove je riječi papa Ivan Pavao II. rekao pred deset tisuća Hrvata u svojemu prvom govoru na hrvatskome jeziku u bazilici sv. Petra u Vatikanu, 30. travnja 1979., na slavlju Branimirova jubileja.

Papa Ivan Pavao II. bio je prvi papa u povijesti Katoličke Crkve koji se na mnogobrojnim susretima tijekom svojega dugogodišnjeg pontifikata Hrvatima obraćao na hrvatskome jeziku. Sve te njegove govore i poruke izrečene na hrvatskome prikupio je hrvatski isusovac Božidar Nagy i sada su svi zajedno objavljeni u ovoj knjizi u izdanju FTI-a iz Zagreba.

Premda papa Wojtyla nije više na ovoj zemlji, njegova je poruka uvijek aktualna, on nastavlja i dalje govoriti preko ovih svojih govora koji imaju trajnu vrijednost. Posebnu pozornost privlače brojni Papini govori koje je izrekao tijekom Domovinskoga rata između 1991. i 1995.; oni su dragocjeno svjedočanstvo što su sve Papa osobno i Vatikan učinili za zaustavljanje rata, kao i za pomoć tolikim žrtvama i stradalnicima velikosrpske agresije na našim prostorima. U ovim je govorima i dio povijesti hrvatskoga naroda i njegovih veza sa Svetom Stolicom na prijelazu iz II. u III. tisućljeće kršćanstva.

Knjiga izlazi uoči beatifikacije pape Ivana Pavla II. Osim što želi pridonijeti proslavi novoga blaženika Katoličke Crkve, ona želi biti i izraz dužne zahvalnosti tome velikom Božjem čovjeku koji je Hrvatima u brojnim prigodama zasvjedočio svoju ljubav i naklonost te potporu u najtežim trenutcima novije povijesti.

Neka lik i djelo pape Ivana Pavla II. preko ovih njegovih govora i poruka upućenih Hrvatima nastave živjeti u hrvatskome narodu, pridonositi njegovu jedinstvu te učvršćenju katoličke vjere i moralnih vrijednosti u njegovim sadašnjim i budućim naraštajima!

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika