Cijena:

69,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Hrvatsko slovo

ISBN: 978-953-6736-73-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 156

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2014

Dimenzije: 205 x 150

Autori: Krišto,Jure

Šifra: 6467

Partija, Udba i svećenička udruženja

UDBin elaborat o Udruženjima i drugi dokumenti

U svojoj opsegom maloj, zato ne i nevažnoj knjižici povjesničar Jure Krišto otvorio je cijeli niz historiografskih i političkih pitanja od ključne važnosti za nacionalnu povijesnu znanost, ali i za budućnost hrvatskoga naroda.

Dokumenti koje je objavio u drugom dijelu knjige nisu samo znakovita potvrda autorove teze o ulozi jugoslavenske političke policije Udbe u stvaranju t. zv. svećeničkih "udruženja", poput sarajevskoga Dobroga pastira i zagrebačkoga Teološkoga društva Kršćanske sadašnjosti, nego i pokazatelj kako je povijesni narativ u interpretaciji novije hrvatske povijesti, što ga je pojedinim svećenicima nametnula KPJ ili su ga pak sami dragovoljno prihvatili, još uvijek živ.

Naime, unatoč danas mnogim poznatim povijesnim činjenicama o ulozi Udbe i njezinim ciljevima s Katoličkom Crkvom, jedan dio nekadašnjih članova "svećeničkih staleških udruženja" i njihovih pristaša nastavlja opravdavati utemeljenje tih društava. Iz nemogućnosti da priznaju bjelodane činjenice kao da u novim okolnostima i drukčijim metodama nastavljaju rad svojih utemeljitelja. To pak onda rezultira žilavom borbom za očuvanjem jugoslavenskoga komunističkoga povijesnog narativa i cijelim nizom interpretativnih historiografskih konstrukcija, koje se iz povijesne znanosti prenose u javni i politički diskurs, a onda i cjelokupan društveni život. Danas više ne toliko sjekirom i nabojem, ali svakako perom, slikom i tipkovnicom.

(tekst iz Predgovora)

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora