Cijena:

100,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Naklada Bošković

Biblioteka: Baština

ISBN: 978-953-263-112-8

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 228

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 210 x 150

Autori: Kutlešić - Bijader,Ilija

Šifra: 3250

Pisme umiljate

Pučki pjesnik Ilija Kutlešić Bijader (Jabuka, 1840. -1929.) u cijelosti je usvojio književni postupak primjeren pučkome književnome fenomenu. Svoju je književnu slavu stekao trima poemama koje je otisnuo u rasponu od desetak godina. U svim trima je istakao da je to uradak "samouka seljaka" koji potječe iz "sinjsko-cetinske krajine".
Za teme bira zanimljive zgode iz svoga zavičaja: u prvoj najranijoj (iz 1891.) dvije teme: običaj umaknuća i tragičnu ljubavnu zgodu, a u drugim otisnutim pjesmama važne mjesne zgode, i to sinjsko-cetinski potres, odnosno gradnju brane radi obrane od poplava potoka u selu Jabuka.
U svim svojim pjesmama poslužio se dobro prokušanom metodom pučkoga stihotvorstva: opjevati odabranu temu što preciznije i slikovitije, donijeti plastično sve popratne detalje, stalno komunicirati sa svojim recipijentima (čitateljima i slušateljima), učiniti da se preko pjesme tema zapamti i prenese u tradiciju.
To je sve postigao u svim trima knjigama jer je izabrao "prave teme", jer je odnjegovan u zavičajnoj duhovnosti u kojoj je živ i Kačić i deseteračka intonacija. Da su pjesme čitljive i glatke, potpomogle su brojne stalne formule (stilizacije) i iznimno figurativan govor.Dr. sc. Stipe Botica
Josipa Tomašević

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika