Cijena:

70,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Hrvatski esperantski savez

ISBN: 978-953-6118-19-9

Uvez: Meki

Broj Stranica: 89

Jezik: Hrvatski, esperanto

Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 200 x 125

Prevoditelj: Cristian Mocanu, Marija Belošević

Autori: Skupina autora

Šifra: 4515

Pjesme i proza rumunjskih Hrvata - Poezio kaj prozo de la rumanaj Kroatoj

Prvo autorsko pjesničko djelo na jeziku Karaševskih Hrvata napisao je domaći pjesnik-amater Milja Šera i objavio, zaslugom Marije Novak, u Zagrebu, 1996. godine, pod naslovom Pogleni, Bože, na naše slze. Nakladnik je bila Matica hrvatska. Zbirku je svojim ilustracijama uljepšao hrvatski slikar Ivan Lacković Croata. Iz ove zbirke preuzeli smo nekoliko pjesama.

Drugi pjesnik karaševskih Hrvata je Mikola Žurkul. U Karaševu mu je 2000. godine objavljena knjiga stihova pod naslovom Iz daleka glas se čuje.

U desetljeću nakon demokratskih promjena Karaševski Hrvati dobivaju svoju gimnaziju, narodnosnu samoupravu i pravo na parlamentarnog zastupnika. U gimnaziji pokreću glasilo pod lijepim nazivom "Hrvatska grančica". U tom glasilu mladi suradnici počinju objavljivati svoje književne uratke. Na taj način, nakon osam stoljeća, govor Karaševskih Hrvata postaje književni jezik. To je prijelomna, gotovo epohalna činjenica. U ovu antologiju uvrstili smo dva rada jednog mladog pjesnika, suradnika "Hrvatske grančice".

Književnost karaševskih Hrvata tek je u povojima. Uzdajemo se da će mlada etnička elita koja se školuje imati književnoga dara, odnosno da će se među mladim intelektualcima javiti i koje snažnije književno pero. U vremenu globalizacije i univerzalne unifikacije bio bi to pravi pothvat, jer ovi procesi dovode u opasnost jezične sustave mnogih manjih nacija, što znači da je jezik nacionalnih manjina u vrlo velikoj opasnosti. U tom kontekstu i ova knjiga ima vrlo važnu zadaću.

Đuro Vidmarović, prof.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica