Cijena:

30,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Glas Koncila

Biblioteka:

ISBN: 978-953-241-326-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 40

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 205 x 120

Autori: Ivanjek,Mirko

Šifra: 4776

Postajama križnoga puta

 

Križni put objavljena kao 19. svezak u biblioteci Via Crucis, što svjedoči o tome da tematika Kristove muke i smrti nadahnjuju brojne autore, o potražnji uvijek novih izričaja na tu temu, kao i o popularnosti te pobožnosti u našem narodu.

Križni put nastao je spontano, iz autorove osobne pobožnosti, a inspiraciju je crpio iz života svakog čovjeka, koji ima svoje patnje, križeve i padove.

U zapisima križnoga puta autor je poštovao klasičnu strukturu: svaka se postaja sastoji od uvodnog promišljanja nad postajom, molitve te stihova pjesme Stala plačuć tužna Mati, pa je, osim za osobnu, prikladan i za zajedničku vjerničku pobožnost.

Već u uvodnoj molitvi autor je zacrtao smjer svojeg promišljanja o patnji kao Božjem blagoslovu, jer Kristova muka i smrt, a time i naša, svoj smisao pronalaze u petnaestoj postaji - uskrsnuću: "Da ima drugog puta, druge istine i drugog života, Isus bi ih zasigurno pokazao. Ali izvrsnijeg puta od križnog nema, nema ni istine izvan vječne Riječi koja se pretvorila u krik patnika, niti je bilo što pravi život, osim onog koji će nam otvoriti Isus. Da bi on nama otvorio taj čudesan svijet Božje blizine, moramo se i mi njemu otvoriti u suosjećanju i molitvi. U molitvi je najvažnije osjetiti Boga. Stajati pred njim. Prepustiti mu se. Govoriti mu srcem. Stvarati u sebi uzvišenu čežnju za njim i njegovom riječju koja nadahnjuje i oblikuje naš život, a onda krenuti za njim - jer nesaglediva je duljina puta kojim nam je ići da bismo mu bili blizu."

Knjiga je obogaćena realističnim ilustracijama križnoga puta akademskog slikara Darka Škode.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica