Cijena:

150,00 kn

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Biblica

ISBN: 978-953-11-0295-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 456

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 240 x 170

Autori: Dugandžić,Ivan

Šifra: 995

Pred Biblijom i s Biblijom

Ivan Dugandžić, redoviti profesor biblijske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i autor više knjiga s biblijsko-teološkom tematikom, u ovoj se knjizi bavi cijelim nizom tema koje su sve povezane s Biblijom. I sam autor u uvodu navodi kako su dvadeset i dva članka, koliko ih obuhvaća njegova knjiga, nastajala tijekom tridesetak godina u različitim prigodama.
Premda se je biblijska znanost tijekom tih tridesetak godina razvijala i obogaćivala novim spoznajama, te svoje starije članke Dugandžić namjerno nije opremio novijim spoznajama kako bi bili svjedočanstvo jednoga, katkad i vrlo burnog vremena i znanstvenoga propitivanja. Dok se neki članci bave općim pitanjima biblijske hermeneutike i metode, dakle posve načelnim pitanjem razumijevanja i tumačenja Biblije, drugi obrađuju konkretne biblijske pojmove ili teme, tražeći u njima odgovor na suvremena pitanja života Crkve, njezine vjere i teologije. Sve njih, međutim, ujedinjuje svijest autora da je Biblija knjiga Crkve, koja sadrži riječ Božju za svako vrijeme i svakog čovjeka i da može ponuditi odgovore na nova pitanja i izazove te potaknuti na adekvatno djelovanje u zamršenim okolnostima života.
Knjiga je podijeljena na dva velika dijela: Hermeneutske i opće biblijske teme i Novozavjetne biblijsko-teološke teme i zamišljena je kao prilog razvoju naše domaće biblijske znanosti koja u posljednje vrijeme sve uspješnije nadoknađuje svoj zaostatak za međunarodnom.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika