Cijena:

100,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Vlastita naklada (Miki Bratanić)

ISBN: 978-953-954-146-8

Uvez: Meki

Broj Stranica: 48

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2014

Autori: Bratanić,Miki

Šifra: 978-953-954-146-8

Visina: 220 mm

Širina: 220 mm

Priča o konobi

Knjiga PRIČA O KONOBI prikazuje fenomen dalmatinske konobe iz različitih aspekata u kojima se autoru priključuju poznate osobe iz društvenog života među kojima tri ugledna akademika, dajući svoj obol u isticanju značenja i važnosti konobe u današnjem, ali i budućem vremenu. Tako se u povijesnom aspektu autoru pridružio Nenad Cambj, u etnografskom Silvio Braica, u etnomuzikološkom Joško Čaleta, u sociološkom Tomislav Raukar, u gastronomskom Rene Bakalović i Veljko Barbieri, u zdravstvenom Ivan Urlić i Neven Ljubičić, u arhitektonskom Rade Bužančić i Joško Belamarić, te u filozofskom Jakša Fiamengo.

Dalmatinsko vino, dalmatinsko ulje, dalmatinski pršut, dalmatinski sir, dalmatinska slana srdela i sve druge delicije bisera Hrvatske, Dalmacije, rođene su ili odgojene u konobi. U njoj je začeta i jedna od najvećih baštinskih vrijednosti  Dalmacije, dalmatinska klapska pjesma. Konoba je othranila naraštaje, ostavila neizbrisiv trag u tradiciji i kulturi, u njoj su začete, rođene ili odgojene mnoge dalmatinske prepoznatljivosti, pa se zato s pravom može reći: konoba je kolijevka Dalmacije.

Konoba je jedinstveno mjesto u kojem se mogu upoznati okusi i mirisi Dalmacije, njezini ljudi, njihova ljubav, marljivost, poštenje, vjera, a iznad svega njihov odnos prema baštini i tradiciji.  I upravo su ljudi, težaci, u središtu priče o konobi. Njihov miran stil života, zdrava prehrana, svakodnevno druženje i sve što čini filozofiju kvalitetnog življenja zapravo je konoba. A konoba nije samo dalmatinska, hrvatska ili mediteranska, ona je univerzalna, pa se tako sa svojom filozofijom življenja nudi svima, na dobrobit svih,  jer svi su ljudi željni zdravlja, mira i zadovoljstva.

Priča o konobi posvećena je težacima, posljednjim čuvarima konobe, a namijenjena svima,  kako bismo spoznali što je konoba bila nekad, a što je danas, što je značila čovjeku nekad, a što mu znači danas te, ono najvažnije, što bi konoba čovjeku mogla značiti sutra.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica