Cijena:

50,00 kn / 6,64€
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Znakovi i gibanja

ISBN: 978-953-11-0169-8

Uvez: Meki

Broj Stranica: 334

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2005

Dimenzije: 185 x 110

Autori: Šagi,Bono Zvonimir

Šifra: 1536

Put i usput redovništva

Četrdeset godina od Drugog vatikanskog koncila

Dana 28. listopada 2005. navršava se punih četrdeset godina od proglašenja Dekreta o prilagođenoj redovničkoj obnovi Perfectae caritatis. Razdoblje od četrdeset godina može nam se učiniti gotovo neznačajnim u usporedbi sa stoljećima koliko već traje rast redovništva, sve od procvata monaštva u III. i IV. stoljeću, pa preko osnivanja velikih crkvenih redova, kao što su Benediktinski, Franjevački, Dominikanski red propovjednika te posljednji odobreni crkveni red u povijesti, red Družbe Isusove. Njima treba pribrojiti i veliki broj muških i ženskih kongregacija te svjetovnih instituta posvećenoga života, koji su nastali i dan-danas nastaju na temeljima već postojećih Pravila velikih crkvenih redova ili su kroz životna zalaganja svojih osnivača iznjedrili sasvim nove karizme.
No, da se u četrdeset godina zbilo puno toga čemu bismo mogli posvetiti trenutak analize, kritički osvrt ili u čemu bismo mogli ugledati osvit novovjekih ohrabrenja, jasno je autoru ove knjižice, koji se u njoj bavi analizom stanja i problematike dviju bitnih i svevremenih sastavnica redovništva u razdoblju od posljednjih četrdeset godina, sastavnica koje život svake redovnice ili redovnika mora u sebi utjeloviti na prikladan način: okrenutost svijetu, tj. život svetosti, i okrenutost Bogu, tj. život posvećenosti.
Autor osluškuje živost i ritam bila ovih dvaju žila kucavica redovničkoga življenja te prema tome dijeli knjigu na dva glavna dijela bogato raščlanjena člancima, predavanjima i govorima izrečenim u različitim okolnostima i prigodama. Prvi dio knjige nosi naslov "Redovništvo u crkvenom i društvenom kontekstu". Očito je, radi se o snalaženju redovništva u svom pokušaju utjeloviti se u kontekst vremena i prostora u kojima se odvija, ali uz imperativ uvijek ostvarivati svoj autentični identitet. Teme se poglavito bave raznim pastoralnim situacijama, radom redovnika i redo

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica