Cijena:

3,98 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 953-6258-86-2

Uvez: Broširano

Broj Stranica: 60

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2004

Dimenzije: 210 x 120

Autori: Šaško,Ivan

Šifra: 9GLK02320

Put svjetla

Prvi put na hrvatskom jeziku pobožnost Via lucis (Put svjetla), u kojoj se razmatra otajstvo Kristova uskrsnuća i rađanja Crkve na temelju svetopisamskih izvješća o susretima Uskrsloga i njegovih učenika te silasku Duha Svetoga, i to na način koji je u crkvenoj pobožnosti najsličniji križnome putu.
Knjižica se sastoji od 14 postaja s uvodnom i zaključnom molitvom, a nudi i uglazbljene stihove koji prate postajni hod.
Razmatranom riječju, polikrimijom boja i s pjevnim dijelovima, put svjetla je vizualna molitveno-glazbena cjelina te pobožnost koja ne ostaje prikovana uz tugu i tamu Velikoga petka i muke na križu, nego progovara svježinom i svjetlom uskrsne zore.
Autor razmatranja je dr. Ivan Šaško, pročelnik Katedre za liturgiku Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ciklus ilustracija izradila je mr. Pavica Pirc, akademska kiparica iz Zagreba dok je pjevane dijelove uglazbio mo. Miroslav Martinjak.
Kako se navodi u Direktoriju o pučkoj pobožnosti i liturgiji Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u novije se vrijeme u različitim krajevima svijeta proširila pobožna vježba zvana "Via lucis" (Put svjetla) koja može "postati izvanrednom pedagogijom vjere, jer kao što se kaže: dolazi se 'per crucem ad lucem' (po križu k svjetlu). "Metaforom hoda, put svjetla vodi od uočavanja zbilje boli - koja u Božjem planu ne predstavlja životno odredište - do nade, do dosezanja istinskoga cilja čovjeka: oslobođenja, radosti, mira, što su bitno vazmene vrijednosti", zaključuje se u Direktoriju koji ističe da put svjetla "u društvu koje često nosi pečat 'kulture smrti', sa svojim izražajima tjeskobe i ništavila, jest poticaj za uspostavljanje 'kulture života', tj. otvorene prema iščekivanju nade i prema sigurnostima vjere".

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica