Rasprodano

Cijena:

17,25 EUR

Nakladnik: Vlastita naklada (Josip Pečarić)

ISBN: 978-953-7575-04-5

Uvez: Meki

Broj Stranica: 434

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 205 x 145

Autori: Pečarić,Josip

Šifra: 4943

Rasizam svjetskih moćnika

"Rasizam svjetskih moćnika"? Rasizam? Doista?
Je li Carla del Ponte bila moćnik dok je obnašala ulogu haške tužiteljice? Očito - jest. Je li ono ona, Muževna od Mosta, kako bi joj se ime i prezime moglo prevesti na hrvatski, ili Ni-Baba-Ni-Deda, kako su je duhovito nazvali srbijanski satirici, izjavila (napisala!?) da su "Srbi kurvini sinovi, a Hrvati podmukli kurvini sinovi". Jest. Je li to rasizam? Naravno. I šovinizam.
Nije rekla "srpski ratni zločinci" ili "hrvatski ratni zločinci" koji to u rječniku svake tužiteljice, pa i njezinu, prema postojećim pravnim vrijednostima, mogu i smiju biti tek nakon takozvane pravomoćnosti presude, ne! Presudila je čitavim narodima i prije nego li je donesena osuda osumnjičenicima, žalibože poniklim u njima, a zločina i zločinaca inače nije oslobođen ni njezin niti ičiji ili ikoji drugi narod.
Možemo li se nadati da su haški suci, postavljeni od istih ljudi (svjetskih moćnika) i s istim namjerama kao i Carla del Ponte, išta drugačiji od nje? Da ne osuđuju cijele narode i da ne osuđuju unaprijed?! Odgovori na ova pitanja, na žalost, nisu niti malo jednostavni i - ma kakvi i ma koliko dobronamjerni bili - teško da ikada mogu biti do kraja ispravni. A posve zadovoljavajući još manje.
Što je ta u jadu nam dama Hrvate (dakle i mene, a nikad me nije ni vidjela ni čula!) častila "podmuklim", valjda smo u njezinoj predodžbi nečim to i zaslužili, ali nikako time što smo branili Domovinu! A upravo smo za to označeni takvima, drugoga delikta u njezinu slučaju ne vidim. Vidim dakle da je naslov ove knjige i više nego opravdan i točan. Moram ponoviti: na žalost!

(Tekst iz uvoda knjige)
 

Preporuka

Iz sličnog područja

Top ljestvica