Cijena:

28,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Teovizija

Biblioteka: Duhovna misao (Teovizija)

ISBN: 953-209-013-4

Uvez: Meki

Broj Stranica: 67

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 160 x 115

Autori: Duda,Bonaventura

Šifra: 4395

S Isusom na križnom putu mog života

U filozofskim i religioznim razmišljanjima starih naroda križ je znak smirenja i mira cijelog svemira. Sva se geometrijska tijela smiruju kad nađu, u skladu određenoga križa, svoje težište. Najsavršenije se križ ugrađuje u kvadrat i kružnicu. Križ naznačuje temeljne pravce orijentacije: gore-dolje, desno-lijevo. Ili još više: sjever-jug, istok-zapad. Ako mu krakove protegnemo u neizmjernost, u isto vrijeme u točki susretišta krakova imamo ishodište i dohodište - s jedne strane, a s druge je označena otvorenost prema neizmjernom.

U kršćanstvu je križ posvećen mukom i smrću Gospodina Isusa Krista.

U ono vrijeme, u Rimljana raspeće na križu bijaše pogrdna smrtna kazna. Ta smrt, po izjavama samoga Krista, bijaše iz ljubavi prema Bogu i ljudima: "Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje" (Ivan 15,13). Stoga je križ simbol Kristove ljubavi, štoviše on postaje znakom samoga Krista. U svakom raspelu kršćani časte Raspetoga.

U kršćanstvu se u nerazdvojivu cjelinu vežu dva dana - Veliki petak i Uskrs. Tako križ postaje zastavom Krista Uskrsloga. U njemu kršćanska pobožnost gleda obnovljeno stablo života i Raja zemaljskoga. Križ naznačuje "ljestve Jakovljeve" koje je Bog, utjelovljenjem Sina svoga, spustio na zemlju da uspostavi most između neba i zemlje. Stoga drevni himan svetom križu pjeva: "O zdravo križu, nado sva!" A poznata je i stara izreka: "Per crucem ad lucem - po križu k svjetlu!" Skovala ju je drevna kršćanska askeza: istom po trpljenju, iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu, postizava se spasenje.

Autor iz predgovora

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika