Cijena:

100,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

ISBN: 961-218-540-9

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 90

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2004

Dimenzije: 220 x 130

Autori: Paljetak,Luko, Zlobec,Ciril

Šifra: 381

Sacra

Dvojica pjesnika, jedan Hrvat, a drugi Slovenac, udruženim pjesničkim nadahnućem satkali su ovu zbirku religioznih pjesama. Luko Paljetak, donio je u njoj mahom pjesme betlehemske dramske zbilje, ne prikraćujući pjesničkom duhu niti teme posljednje večere, Getsemanskog vrta i Golgote, smještene, kao i u evanđeljima, na konac zbirke. Ciril Zlobec, slovenski prevodilac, pisac, akademik, prepjevao ih je na slovenski jezik.
Karakteristična Paljetkova ljubav prema rodnom kraju otkriva se u ovim pjesmama u podjednako mu svojstvenoj trubadurskoj vezanoj riječi i melodičnosti koju time postiže, te ponekad u odabiru izraza, opisu likova i mjesta radnje – Isusova betlehemska posteljica kao da je stoga obasjana dubrovačkom lunom, na kojoj se cakli hladni mramor Straduna, umjesto stijena betlehemske špiljice.
Pjesnikov ulazak u teme odzvanja aktualnošću, ne samo zbog metafore o «hotelu s pet zvjezdica» kojom prispodobljuje gostinjac zatvoren za dvoje namjernika, Josipa i Mariju, te ostalih pojmova netipičnih u pjesmama na temu evanđeoskih događaja, nego i zbog povremenih veza s nedavno proživljenom hrvatskom ratnom zbiljom, koja također nosi biljeg svečane tragičnosti i trijumfalnosti usred kraha, što ju možemo osjetiti u apsurdnosti pojavka Božjega Sina u stanju ljudske mizerije.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica