Cijena:

100,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Fidelissima

ISBN: 978-953-49420-1-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 274

Jezik izvornika: Poljski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2021

Prevoditelj: Antonija Čajko

Autori: Pelanowski,Augustyn

Šifra: 978-953-49420-1-7

Visina: 195 mm

Širina: 135 mm

Slobodni od nemoći

"Pater Augustin Pelanowski je moj negdašnji duhovnik, odgojitelj i veliki prijatelj – zasvagda. Godinama sam rastao duhom uz njegovu prisutnost, očinsku figuru, mudre savjete, sakramentalnu pratnju i uz svakovrsnu pomoć za kojom je vapio mladi redovnik u istom redu – Gospinih pavlina. Njegove riječi, njegovo posebno poznavanje Svetoga pisma, svjedočanstvo njegove molitve i neizbrojivi sati tumačenja, objašnjavanja, približavanja Božje poruke, na mnogim generacijama bogoslova te na nepreglednim drugim dušama ostavile su uistinu neizbrisiv trag. Pater Augustin je mistik, u najboljem smislu pojma – karizmatik, no prije svega čovjek s ogromnim iskustvom vjere, koja je proklijala na tlu mnoge patnje, padova i uzdignuća, muka i križeva.
Nažalost, već od nekog vremena Augustin nije više redovnik, nije više u samostanu te čak ima i zabranu slavljenja sakramenata. Ne ulazim u mozaik razloga, ne opravdavajući ali poštujući njegov izbor i put, poštujući slobodu izbora svakoga čovjeka. On se trenutno nalazi s još nekim bivšim redovnicima u jednoj vrsti “pustinje” gdje žive zajedno i mole. Pater je vrlo trpio promatrajući događaje u svijetu i Crkvi. Ušao je u neke sukobe, ponajprije u kritiku hijerarhije, razočaran, ponekad i ponižen, u potpunosti uvjeren da mu je bolje da pođe svojim putem ondje, gdje smatra da ga zove Bog.
Mnoge su teorije i mnoge su sablazni također, zbog ovakve odluke. Mnogo je i naslađivanja tuđom mukom: “Znali smo da će tako završiti” i “Tko visoko leti, nisko pada”. Uvijek je puno sudaca i sveznalica nakon mučnih i ne do kraja rasvjetljenih situacija. Ne mjerimo nipošto takvom mjerom, ostanimo u milosrđu a prije svega u žarkoj molitvi za ovog dobrog, plemenitog čovjeka, zaljubljenog skroz-naskroz u Isusa iz Nazareta. Vremena su takva kakva jesu, puna kaosa, iznenadnih obrata, raznih revolucija, ali i devijacija, ludovanja, nezrelosti, bunta, nemoći i strahova… Nije lako, uistinu nije, ostati bez rana i stranputica, bez nesanice i boli u današnjoj magluštini. Za p. Augustina imam samo dobra sjećanja, dobre riječi i dobre želje, bez obzira što sam neizmjerno rastužen ovom odlukom. Molim za njega, svaki dan, da ostane Isusov: ništa drugo, jer ja ne znam Božje planove i namjere s ljudima.
Ovo je jedna od posljednjih njegovih knjiga koje smo preveli na naš jezik. Sve knjige koje je pater pisao prije svojeg odlaska iz zajednice i prije kazna koje su mu izrečene od strane Crkve su neizrecivo korisne dušama, apsolutno pisane u duhu katoličke predaje, nauka i običaja, i biti će i dalje izvorom važnih promišljanja, obraćenja i posvećenja u srcima i životima čitatelja. Tako je i s ovom knjigom, koja je pravi “biser nađen u polju” – u polju raznih ponuda. Neka nam ovaj biser još više posvijesti važnost duhovne borbe i važnost budnosti, križa. Dragi oče Augustine, neka  Gospodin bdije nad tobom, gdje god bio i što god sada prolazio."
Pater Marko Glogović

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica